Hlavní obsah

McCain svou viceprezidentku před jmenováním potkal jen jednou

Novinky, CNN, rei
WASHINGTON

Prezidentský kandidát amerických republikánů John McCain čelí kritice z vlastních řad. Se Sarah Palinovou, kterou představil jako kandidátku na post viceprezidentky, se totiž do pátečního jmenování viděl jen jednou. McCain má být stranou oficiálně nominován do Bílého domu během nadcházejícího týdne.

Foto: Matt Sullivan, Reuters

John McCain a Sarah Palinová

Článek

Nekonformní McCain volbou 44leté aljašské guvernérky překvapil. Palinová by sice mohla na jeho stranu přetáhnout voliče neúspěšné demokratky Hillary Clintonové a zároveň se s ní ztotožní i skálopevní konzervativci, přesto nemálu republikánům vadí. Palinová je neznámá a někteří pozorovatelé dodávají, že ke Clintonové představuje spíš protipól.

Proti výběru Palinové jsou i někteří čelní straníci. Shannen Coffinová, bývalá poradkyně viceprezidenta Dicka Cheneyho, řekla, že výběr to je hrozný. Podle ní teď bude těžké poukazovat na nezkušenost demokratického kandidáta Baracka Obamy, zvlášť když ten si za viceprezidenta vybral ostříleného Josepha Bidena. „Je těžké představit si Palinovou v roli viceprezidentů jako Gore či Cheney,“ řekla.

Johna McCaina by měli republikáni oficiálně jmenovat kandidátem do listopadových prezidentských voleb v nadcházejícím týdnu. Celonárodní konvent strany se má uskutečnit v Minnesotě. Kvůli hrozbě hurikánu Gustav, který by měl na americké pobřeží udeřit v pondělí nebo v úterý, se ale uvažuje o změně místa konání.

Svou účast kvůli hurikánu odřekli prezident George Bush a viceprezident Dick Cheney. Oponenti tvrdí, že se chtějí vyhnout kritice.

Reklama

Související témata:

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám