Hlavní obsah

VIDEO: Obamu podpořil silný projev jeho ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER

Senátorovi Baracku Obamovi patřil první den na sjezdu americké Demokratické strany, který byl zahájen v pondělí. Největší pozornost vzbudilo vystoupení jeho ženy Michelle, která v projevu přinesla osobní pohled na černošského politika. Podporu Obamovi vyjádřil v emotivní řeči také senátor Edward Kennedy, bratr prezidenta J. F. Kennedyho, který patří k nejpopulárnějším demokratickým politikům.

Článek

Těžce nemocný 76letý Kennedy, u něhož byl v květnu zjištěn a 2. června operován zhoubný nádor na mozku, zahájil své vystoupení slovy: „Nic mi nemohlo zabránit přijet na toho výjimečné shromáždění.“ Podle něj jsou nadcházející časy "obdobím naděje" pro národ.

"Práce začíná nanovo, naděje opět povstává a sen žije dál," prohlásil Kennedy během svého sedmiminutového proslovu. Uvedl, že věří, že Obama jako vrchní velitel nebude nutit mladé Američany padnout ve zbytečných válkách.

Sílu Kennedyho řeči ocenili i protivníci. Podle stratéga republikánů Alexe Castellanose bylo jeho vystoupení jedním z vrcholů večera, pokud ne dokonce celého sjezdu.

Kennedy rozplakal delagáty na sjezdu demokratů Zdroj: Reuters/Stream.cz

Pohnuti jím museli být všichni, bez ohledu na to, zda šlo o demokraty nebo republikány, uvedl analytik CNN James Carville, podle něhož měli všichni slzy v očích.

:.Edward Kennedy při proslovufoto: Reuters/Damir Sagolj

Obamová se ukázala jako schopný řečník

Obamová se představila jako matka a sestra i „manželka, která miluje svého muže a věří, že bude výjimečným prezidentem“. V projevu zdůraznila, že ona i její manžel byli vychováni tak, aby „ctili americké hodnoty a věřili v americký sen“. Republikáni jí vyčítali absenci patriotismu.

Postavila se i republikánské kritice, která Obamu líčí jako chladnou celebritu. "Po všem, co se během těchto 19 měsíců přihodilo, je současný Barack Obama stejným mužem, do kterého jsem se před 19 lety zamilovala," uvedla Michelle Obamová. "Co mne napadlo, když jsem se poprvé setkala s Barackem, bylo, že i když měl takové legrační jméno, a i když vyrostl na vzdálené Havaji, jeho rodina se podobala mé.“ Zmínila také to, že vyrůstala v dělnické rodině v Chicagu.

:.Michelle Obamová s dcerami zdraví po telemostu senátora Baracka Obamu.foto: Reuters/Mike Segar

I její vystoupení analytici hodnotili vysoce. Podle Billa Schneidera z CNN se ukázala jako schopný řečník, jako skutečná profesionálka.

Kromě Obamové se na pódiu objevil i její bratr Craig Robinson. Nechyběly ani dvě její a Barackovy dcery Sasha a Malia.

Analytici: Prvnímu dnu sjezdu chybělo jasné téma

Celý večer se nesl v duchu hesla „sjednocení“ a „jednoho národa“. Podle analytiků ale chyběla vystoupením větší hloubka a jasnější nasměrování, které by přišlo už na začátku prvního dne, aby připoutalo pozornost veřejnosti.

Demokraté v poslední době ztrácejí náskok před republikány. Nejnovější předvolební výzkumy veřejného mínění ukázaly, že popularita republikánského rivala Johna McCaina se vyrovnala oblíbenosti jeho demokratického soupeře. Oba by nyní ve volbách podle průzkumů získali 47 procent hlasů voličů, podle jiného průzkumu ale má Obama podporu jen 41 procenta. Ještě v červenci Obama vedl o sedm procent.

Dramatičtější bude asi úterní program, kdy vystoupí Hillary Clintonová, Obamova soupeřka v primárkách, a středeční, kdy promluví Bill Clinton.

Policie zatkla 20 demonstrantů a tři spiklence

V americkém Denveru se v pondělí střetla policie s asi 300 demonstranty nedaleko místa, kde se koná sjezd Demokratické strany. Podle záběrů místní televize skupina nejméně deseti protestujících napadla policisty, kteří odpověděli silou a útočníky rozehnali. Dvacet demonstrantů skončilo dočasně za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám