Hlavní obsah

Zadržená trojice Američanů se přiznala, že chtěla zabít Obamu

– DENVER
Novinky, aš, FoxNews, Denver Post, 9News

U amerického města Denver, kde se koná sjezd amerických demokratů, policisté zatkli trojici ozbrojených mužů s puškou pro ostřelovače. Při výslechu uvedli, že plánovali ve čtvrtek zabít Baracka Obamu, který bude na sjezdu zvolen jako kandidát strany na prezidenta. Případ vyšetřuje FBI, která je ale přesvědčena, že Obama nebyl ohrožen.

Článek

Jeden z podezřelých při výslechu uvedl, že přijeli do Deveru „zastřelit Obamu z vyvýšeného místa puškou s dostřelem 700 metrů".

"Při výslechu kladně odpověděl na otázku, zda přijel do Denveru zabít Obamu,“ sdělil jeden z vyšetřujících policistů. Muži byli zřejmě pod vlivem drog.

V autě byla puška s teleskopem

Případ začal zcela banálně a zasahující policista ani netušil, jaké vyústění bude mít. V neděli dopoledne ve městě Aurora vzdáleném půlhodiny cesty od Denveru zastavil 28letého Tharina Gartrella, protože jel se svým pickupem příliš nebezpečně. V autě našel dvě funkční dalekonosné pušky s množstvím nábojů. Jedna z nich měla namontovaný dalekohled. V autě byly dále nalezeny maskáče, neprůstřelné vesty, vysílačky a amfetamin.

:.Nathan Johnson na policejním snímkufoto: ČTK/AP

Následovala zadržení dalších dvou osob - ještě v neděli ráno zatkli 32letého Nathana Johnsona v hotelu u dálnice I25 v Denveru. Třetí muž, 33letý Shawn Adolf, byl zadržen v pondělí v Glendale. Když si pro něj přišli policisté, vyskočil z okna hotelového pokoje, zlomil si ale kotník a nemohl dále utíkat, takže jej policisté snadno zadrželi. I on byl ozbrojený.

Také Adolf při výslechu uvedl, že dva muži ze skupiny „plánovali zabít Baracka Obamu během jeho závěrečné řeči po zvolení".

V souvislosti s případem byla zadržena i jedna žena. Její role v případu je zatím nejasná a policie se k ní nevyjádřila.

FBI mírní obavy

Na případ bylo okamžitě zasazeno protiteroristické komando a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ti ale mírní obavy z možného plánu na spiknutí . "Musíme zjistit, co měli v plánu,“ uvedl jeden z agentů FBI. Podle něho muži ani neměli přesný plán a možná šlo jen o distribuci amfetaminu.

Státní žalobce Troy Eid tvrdí, že není důvod k panice: “Jsem zcela přesvědčen, že nešlo o reálné ohrožení kandidáta sjezdu demokratů nebo lidí v Coloradu. Je to případ s metamfetaminem a se střelnými zbraněmi.“

Gartrell, který je DJem v denverském klubu Kazmos Lounge, už byl v minulosti několikrát zadržen kvůli drogám. Adolf byl hledaný pro krádeže, loupeže, padělání a drogám.

Podle policie mají zadržení také blízko k motorkářskému gangu Sons Of Silence a zřejmě jsou spojeni si lidmi věřící v nadřazenost bílé rasy. Jeden ze zadržených měl na těle vytetovanou svastiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám