Hlavní obsah

Vězení za pálení koránu a močení na mrtvé se američtí vojáci vyhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí vojáci, kteří v Afghánistánu pálili korán a další náboženské knihy a močili na mrtvé bojovníky nepřátelského Tálibánu, armáda potrestá, ale nebude je žalovat. V úterý to oznámila agentura AP.

Foto: Ahmad Nadeem , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Administrativní tresty“ jako odnětí hodnosti a snížení žoldu čeká za spálení až 100 výtisků koránů a dalších textů v únoru letošního roku šest vojáků, z nichž čtyři jsou poddůstojníci. Kvůli močení na mrtvé čelili řízení další tři příslušníci námořní pěchoty.

Pálení svatých knih na základně Bagram severně od hlavního města Kábulu vyvolalo bouřlivou reakci nejen v Afghánistánu, kde při násilných protestech zemřelo nejméně 32 lidí včetně dvou vojáků. Armádní vyšetřovatelé uvedli, že v jednání vojáků „neshledali žádný zlý úmysl znevážit islám“. Na vině byl podle nich částečně překladatel, který měl naznačit, že se jedná o texty s radikálními názory.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí kvůli pálení žádal veřejný soud pro vojáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti spálení koránu v AfghánistánuVideo: Reuters

Video s příslušníky námořní pěchoty močícími na mrtvé se objevilo na internetu jen měsíc před tím, než vyšlo najevo, že armáda pálila korány. Jeden voják byl shledán vinným „z močení na tělo zemřelého vojáka Tálibánu“, druhý kvůli fotografii s mrtvými a třetí za lhaní vyšetřovatelům.

Totožnost vojáků nebyla zveřejněna, stejně jako tresty, které jim byly uloženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američtí vojáci močí na mrtvé TálibanceVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám