Hlavní obsah

Většina Američanů by podpořila vojenský zásah v Koreji, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Většina občanů Spojených států by souhlasila s vojenskou akcí proti Severní Koreji, pokud by selhala diplomacie a sankce. Vyplynulo to z průzkumu Gallupova ústavu, o jehož výsledcích informovala agentura Reuters.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Vojenskou akci by podpořilo 58 procent Američanů, pokud by se americké vládě nedařilo dosáhnout svých cílů dosavadní cestou. Varianta vojenského zásahu má větší podporu mezi republikány, mezi nimiž by ji podpořilo 82 procent respondentů, na rozdíl od 37 procent mezi demokraty. Z těch, kdo se označili za nezařazené, by intervenci podpořilo 56 procent.

Polovina lidí si nicméně stále myslí, že situaci na Korejském poloostrově vyřeší sankce a diplomacie, a většina Američanů pochybuje, že by americký útok mohl přijít v nadcházejícím půl roce.

Telefonická anketa mezi tisícovkou lidí byla vedena minulý týden, tedy ještě před další zkouškou severokorejské mezikontinentální balistické rakety, která v pátek přeletěla přes území Japonska. [celá zpráva]

Jak upozornila agentura Reuters, když se na případnou vojenskou intervenci ptal Gallupův ústav naposledy v roce 2003, podporovalo ji 47 procent dotázaných. Míra podpory narostla hlavně mezi republikány a nezařazenými voliči.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám