Hlavní obsah

Ve Venezuele to vře. Guaidó vyzval ke svržení vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Krize ve Venezuele se vyostřuje. Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval v úterý armádu a lid ke svržení vlády prezidenta Nicoláse Madura. Současně prohlásil, že má podporu mnoha vojáků. Režim ale tvrdí, že armáda stojí za Madurem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty ve VenezueleVideo: Reuters

 
Článek

Záběry agentury Reuters ukazují protesty podporovatelů Juana Guaidóa u vojenské letecké základně Franciska Mirandy, nazývané též La Carlota, na okraji Caracasu.

Guaidó v jiném videu od základny, na němž je zachycen s několika vojáky, uvedl, že začala rozhodující fáze převzetí moci. „Armáda je na straně lidu a na straně ústavy,“ uvedl Guaidó.

„Jako prezident Venezuely a legitimní šéf ozbrojených sil vyzývám všechny vojáky, aby nás podpořili v souladu s ústavou v tomto nenásilném boji,” dodal.

Foto: Boris Vergara, ČTK/AP

Juan Guaidó v doprovodu vojáků u základny La Carlota na okraji Caracasu

Venezuelský ministr komunikací Jorge Rodríguez hlásil v úterý, že ve stejné čtvrti, v níž základna leží, dochází k potlačování menší skupiny „zrádců režimu“.

Ministr obrany Vladimir Padrino oznámil, že celá armáda stojí za Madurem. Dodal, že armáda „nadále rozhodně brání ústavu a legitimní úřady” a že všechny vojenské jednotky v celé zemi „se hlásí jako normálně” ve svých kasárnách a základnách.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Protesty u základny La Carlota na okraji Caracasu

Maduro na Twitteru oznámil, že mu nejvyšší vojenští velitelé vyjádřili podporu. „Nervy z ocele! Vyzývám k maximální lidové mobilizaci k zajištění vítězství míru. Zvítězíme!“ napsal Maduro ve svém tweetu.

Očekává se, že 1. května nastanou tvrdé střety mezi příznivci opozice a Madurovými zastánci. Guaidó totiž na ten den svolal velkou demonstraci, ta má být podle něj i podle některých analytiků rozhodující pro konec Madurova autoritářského režimu.

Dění v zemi sledují i Američané, kteří podporují Guaidóa, stejně jako Rusové, již stojí za Madurem.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

„Vývoj ve Venezuele bedlivě sledujeme. Jsme v kontaktu s partnery a vyšším velením. Mise amerického jižního velitelství prozatím zůstává nezměněná,“ sdělil Armando Hernandez, mluvčí amerického jižního velitelství, pod které dění v Latinské Americe spadá.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Protesty u základny La Carlota na okraji Caracasu

Rusko v úterý obvinilo venezuelskou opozici z metod násilné konfrontace, z provokování nepokojů a ze snahy zavléct do incidentů armádu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Protesty u základny La Carlota na okraji Caracasu

„Místo pokojného urovnání politických sporů zamířili k rozpoutání konfliktu, porušování veřejného pořádku a ke srážkám za účasti ozbrojených sil,” uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Rozpory by přitom měly být podle Ruska vyřešeny vyjednáváním bez předběžných podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám