Hlavní obsah

Válečného hrdinu odsoudili v den jeho 90. narozenin, pašoval tunu kokainu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Tři roky vězení uložil ve středu soud v Detroitu válečnému veteránovi Leu Sharpovi za to, že se do státu Michigan pokusil propašovat z Mexika více než tunu kokainu. Verdikt padl v den Sharpových 90. narozenin. Veterán oceněný za zásluhy bronzovou medailí se chce odvolat a hrozí, že se zabije.

Devadesátiletý válečný veterán považuje tříletý trest vězení za rozsudek smrtiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Jediné, co vám, vaše ctihodnosti, mohu říct, je to, že jsem opravdu zdrcený z toho, co jsem udělal. Ale už se stalo,“ prohlásil Sharp před soudem a požádal o prominutí. „Ve vězení žít nebudu. Ukončím svůj život, jestli tam skončím,“ varoval a dodal, že by rád na svém pozemku pěstoval papáju, aby z prodeje uhradil pokutu půl miliónu dolarů, kterou má zaplatit.

Soudkyně Nancy Edmindsová odvětila, že ho nemůže od vězení uchránit s ohledem na to, jak závažný trestný čin spáchal. „Není to zločin, který nemá své oběti. Toto byla velká drogová operace a pan Sharp působil přímo v jejím středu. Bylo by ode mě slabošské říct: Ale, no tak, je to starý pán. Myslím si, že úcta k zákonům si vyžaduje, aby padl nějaký trest,“ řekla.

Foto: Reuters

Leo Sharp

Pašováním si vydělal přes milión dolarů

Podle vyšetřovatelů Sharp věděl, co dělá, a zneužíval svůj věk a vzhled k oklamání policie, dokud nebyl se zásilkou zadržen při dálniční kontrole u Detroitu v roce 2011.

Žalobci proto žádali pětiletý trest, i když regule stanovují nejnižší možný trest v délce 14 let.

Sharpova druhá nemovitost, kterou má na Floridě, navíc propadne státu.

Hrdina z italské fronty za druhé světové války Sharp se už loni vyšetřovatelům přiznal, že pro mexickou mafii ve svém autě přepravoval do Michiganu balíky s kokainem. Drogovým kurýrem byl několik let a podle úřadů si takto přišel na více než milión dolarů.

V souvislosti s případem bylo obviněno 19 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám