Hlavní obsah

V USA uznali vinným z únosu a mučení muže, kterého dopadli čeští policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z únosu a mučení majitele výdejny marihuany v pátek porota u kalifornského soudu uznala vinným 40letého Íránce Hosejna Najerího, kterého v roce 2014 ke stíhání do Spojených států vydala Česká republika. Muže předtím v Praze dopadli čeští kriminalisté. Informovala o tom agentura AP. Výši trestu by se měl Najerí dozvědět 11. října.

Foto: Profimedia.cz

Hosejn Najerí

Článek

Najerí a další tři osoby podle amerických vyšetřovatelů v roce 2012 majitele výdejny unesli z jeho domu v Newport Beach, protože se mylně domnívali, že má v poušti ukryté velké množství peněz. Únosci muže svázali a požadovali, aby jim prozradil místo údajné skrýše s hotovostí. Poleptali jej bělícím roztokem, spálili letovací lampou a amputovali mu penis, načež jej nechali ležet u silnice stejně jako přítelkyni jeho spolubydlícího, kterou unesli také.

Najerí účast na dvojnásobném únosu před soudem odmítl. Porota jej však v obou těchto bodech obžaloby uznala vinným, stejně jako v případě obvinění z mučení.

Chycen v Praze

Policie Najerího spojila s únosem až poté, co ji stopy zavedly k jeho kamarádovi a hlavnímu mozku celého zločinu Kyleovi Handleymu. Najerímu se ale předtím podařilo uprchnout do Íránu. Americké úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač a ve spolupráci s agenty Federálního úřady pro vyšetřování (FBI) nakonec muže dopadli čeští kriminalisté. Zadrželi jej v listopadu 2013 na pražském letišti, přes které se snažil z Íránu dostat do Španělska za příbuznými.

V roce 2014 byl Najerí vydán ke stíhání do USA, na začátku roku 2016 se ale znovu ocitl na útěku, když se mu podařilo uprchnout z vězení v kalifornském okresu Orange, kde čekal na soudní proces. Policie jej dopadla po osmi dnech.

Jeho někdejší komplic Handley byl loni odsouzen k doživotnímu trestu bez nároku na podmínečné propuštění, napsala AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám