Hlavní obsah

Kongresman má jasno: Biden ne, mládí vpřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dean Phillips, čtyřiapadesátiletý kongresman z řad centristických demokratů, prohlásil, že nastal čas na generační výměnu a že věří, že většina jeho kolegů to cítí stejně.

Foto: Profimedia.cz

Dean Phillips, demokratický kongresman, před siluetou Bílého domu

Článek

Potvrdil, že zvažuje, že vyzve Joea Bidena (81) k boji o stranickou nominaci do Bílého domu poté, co opakovaně tvrdil, že prezident je na druhé funkční období příliš starý.

Phillips se podle listu The Daily Telegraph (DT) tento týden sejde se sponzory demokratů, aby s nimi probral možnost svého vstupu do volebního klání. „Při rozhodování, zda do toho jít, jsem dostal mnoho povzbuzení,“ prohlásil tento člen Sněmovny reprezentantů.

Kongresman, jehož otec padl ve Vietnamu, když mu bylo šest měsíců, před rokem poprvé otevřeně vyzval Bidena, kterému bude v příštích volbách 82 let, aby neusiloval o druhé funkční období. „Myslím, že Joe Biden sloužil naší zemi obdivuhodně, zásadově a slušně v době, kdy jsme to jistě potřebovali,“ řekl tehdy v rozhlasovém rozhovoru.

Je to i o věku

„Jsem součástí frakce tady v Kongresu, kde jsou tři vrcholní představitelé starší 80 let, kde prezidentovi bude v příštích volbách přes 80 let. Myslím si, že je čas na generační obměnu. Nestydím se říct, že věřím, že většina mých kolegů to cítí stejně,“ prohlásil nyní. „Mám za to, že by zemi prospělo, kdyby nastoupila nová generace přesvědčivých, dobře připravených a dynamických demokratů,“ zdůraznil.

Jak ukončit válku za den? Řekneme Putinovi, že dáme Ukrajině ještě víc zbraní, vymyslel Trump

Amerika

Věk se v posledních měsících stává v USA jedním z klíčových politických témat.

Nikki Haleyová, republikánská kandidátka na prezidentku, otevřeně naléhala, aby politici starší 75 let byli podrobeni testům způsobilosti. Donaldu Trumpovi bude při příštích volbách 78 let.

V Senátu demokraté včetně Phillipse vyzvali 89letou Dianne Feinsteinovou, aby odešla do důchodu, a rostou obavy o zdraví 81letého republikánského lídra Mitche McConnella, kterého museli kolegové odvést poté, co minulý týden na pódiu ztuhl.

Zmrzlina a yetti

Phillips, jehož majetek se odhaduje na více než 24 milionů dolarů (521 milionů korun), se řadí mezi nejbohatší členy Kongresu. Může se pochlubit úspěšnou kariérou díky rodinnému lihovarnickému podniku a poté založil velice úspěšnou zmrzlinářskou společnost Talenti Gelato, kterou prodal společnosti Unilever. Nyní vlastní kavárnu Penny's Coffee se sítí prodejen v Minnesotě.

„Z politického hlediska je Phillips umírněný politik, který si v roce 2020 a 2022 pohodlně udržel svůj předměstský obvod,“ upozornil DT.

Jeho styl kampaně, jenž v roce 2018 připravil republikány o dosud pohodlně držený mandát, se nejvýstižněji popisuje jako lidový a kreativní. Voliči ho mohli potkat, jak míchá drinky v baru, kde se hází sekerou, nebo jak vede kampaň za volantem přestavěného zmrzlinářského vozu.

Aby v roce 2018 porazil republikánského soupeře Erika Paulsena, ztvárnil ho Philiips jako člověka zcela nepřítomného mezi lidmi a vytvořil reklamu v dokumentárním stylu s mužem v obleku yettiho. „Myslel jsem si, že se umím dobře skrývat,“ uvažuje v ní yetti. „Pak se objevil Erik Paulsen.“

Trump s přehledem vede republikánskou kandidátku, střet s Bidenem by ale prohrál

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám