Hlavní obsah

Trump s přehledem vede republikánskou kandidátku, střet s Bidenem by ale prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nového průzkumu agentury Reuters/Ipsos by bývalý americký prezident Donald Trump (77) se 47 procenty ovládl republikánskou kandidátku před 19procentním floridským guvernérem Ronem DeSantisem. Hypotetický střet s demokratem Joem Bidenem (80) by ale v nadcházejících amerických prezidentských volbách v listopadu 2024 o dva procentní body prohrál.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Článek

Na třetím místě by na republikánské kandidátce skončil bývalý manažer v oblasti biotechnologií Vivek Ramaswamy, který v průzkumu získal devět procent. O dva procentní body méně, tedy sedm procent, pak získal bývalý americký viceprezident Mike Pence.

Ramaswamy ovšem od posledního červnového průzkumu, kde získal pouhá tři procenta, výrazně posílil. Podle agentury Reuters totiž na propagaci své kandidatury vynaložil značnou částku ze svých zdrojů a sám Ramaswamy v sobotu potvrdil, že se zatím jednalo o 15 milionů dolarů (asi 320 milionů korun).

Trump vs. Biden

Kdyby se Trump v amerických prezidentských volbách střetl se současným americkým prezidentem Joem Bidenem, o dva procentní body by prohrál. Demokratický Biden totiž v průzkumu získal 37 procent, republikánský Trump však pouze 35 procent.

Zbývajících 28 procent respondentů ovšem uvedlo, že ještě neví, kterého z kandidátů by v případě jejich souboje volili.

Agentura Reuters/Ipsos se lidí ptala i na názor na oba kandidáty u soupeřící strany. Ukázalo se, že ani jeden z nich se přílišné popularitě netěší. Republikánů, kteří mají pozitivní názor na Joea Bidena, je 32 procent, kdežto demokratů na Trumpa 31 procent.

Demokratická kandidátka

Americký prezident Joe Biden vede v demokratické kandidátce ještě více než Trump v té republikánské. Podle průzkumu by totiž získal 63procentní podporu, kdežto druhý v pořadí, Robert F. Kennedy ml., by získal pouze 15 procent.

Respondenti se však vyjadřovali i k otázce, zda je Joe Biden k vykonávání druhého funkčního období zdravotně způsobilý. V průzkumu 63 procent demokratů uvedlo, že je Biden na úřad již příliš starý, kdežto 37 procent s tímto tvrzením nesouhlasí.

Koncem listopadu americkému prezidentovi totiž bylo už 80 let, což z něj učinilo vůbec toho nejstaršího amerického prezidenta, který kdy usedl do Bílého domu. Trump je zhruba o čtyři roky mladší.

Průzkumu, jehož míru spolehlivosti agentura Reuters určila na přibližně dva procentní body, se v červenci zúčastnilo celkově 4414 respondentů ze Spojených států amerických.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám