Hlavní obsah

V USA oficiálně varují před Pfizerem či Modernou kvůli vzácným zánětům srdce

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) ve středu doplnil k mRNA vakcínám od Pfizeru/BioNTechu a Moderny varování ohledně možnosti výskytu velmi vzácných případů zánětů srdce u adolescentů a mladých dospělých. Už dříve poradní skupiny amerických Středisek pro kontrolu a prevenci (CDC) dospěly k závěru, že tyto záněty jsou spojené s očkováním, ale že přínos vakcín převažuje nad tímto rizikem.

Foto: Sandra Sanders, Reuters

Ilustrační foto

Článek

CDC uvedly, že pacienti se záněty srdce po očkování se obecně ze symptomů zotavili a daří se jim dobře.

Americké ministerstvo zdravotnictví, které podpořily významné skupiny lékařů a zdravotnických představitelů, vydalo prohlášení, že vakcíny jsou bezpečné a vedlejší účinky týkající se srdce jsou „extrémně vzácné“. „Silně povzbuzujeme každého ve věku od 12 výše, kdo je oprávněn nechat se očkovat, aby si nechal dát vakcínu na základě jejího schválení k nouzovému použití,“ uvedlo ministerstvo.

Šéfka SÚKL: Při vážné reakci na AstraZeneku je možná druhá dávka jinou vakcínou

Domácí

CDC varovaly nemocnice a lékaře, aby sledovaly symptomy myokarditidy a perikarditidy, což jsou záněty srdečního svalu a osrdečníku způsobené většinou viry, kdy tkáň odumírá.

CDC zkoumají záněty srdce u mladých lidí po očkování už několik měsíců, zatím přímou vazbu nepotvrdily, i když u lidí mezi 12 a 24 lety je po podání druhé dávky větší počet lidí se záněty srdce, než v běžné populaci stejného věku.

Majitelka olomouckého obchodu zakázala vstup očkovaným proti covidu

Domácí

I zdravotnické úřady v dalších zemích zjišťují, jaká případná rizika mohou představovat nové mRNA vakcíny a jak jsou vážná. Izraelské ministerstvo zdravotnictví v červnu oznámilo, že vidí možnou vazbu mezi těmito záněty a podáním očkovací látky od Pfizeru.

Pfizer, jehož vakcína je jako jediná schválena i pro podání u dětí nad 12 let, uvedl, že dříve nepozoroval žádný vyšší podíl srdečních zánětů, než jaký je v běžné populaci. Moderna sdělila, že ví o zprávách o případech zánětů srdce po podání mRNA vakcín a dodala, že spolupracuje se zdravotnickými úřady i zdravotníky na řešení této otázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám