Hlavní obsah

V Radě bezpečnosti OSN navzdory obvinění zasedne i Rwanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Novými nestálými členy Rady bezpečnosti OSN byly ve čtvrtek zvoleny státy Rwanda, Austrálie, Argentina, Lucembursko a Jižní Korea. V radě budou zasedat dva roky od ledna 2013.

Foto: Profimedia.cz

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Článek

Rwanda, Austrálie a Argentina dostaly hlasy hned v prvním kole, zbylé dvě země byly zvoleny v kole druhém. Rwanda neměla soupeře na místo zastupující Afriku, přestože v posledních dnech výbor OSN obvinil rwandského ministra obrany, že řídí povstání v sousedním Kongu. [celá zpráva]

Lucembursko za skupinu "západní Evropa a ostatní" dostalo přednost před Finskem, Jižní Korea byla zase upřednostněna před Kambodžou a Bhútánem.

RB OSN má 15 členů, z toho je pět stálých s právem veta - USA, Rusko, Čína, Británie a Francie. Zbývající členové jsou voleni na dva roky podle zeměpisného klíče. Valné shromáždění OSN volí každý rok pět nestálých členů rady.

Radu bezpečnosti v prosinci opouští Kolumbie, Německo, Indie, Jihoafrická republika a Portugalsko. Do konce roku 2013 zůstávají jako nestálí členové Ázerbájdžán, Guatemala, Pákistán, Togo a Maroko.

Reklama

Výběr článků

Načítám