Hlavní obsah

V Portlandu se vyostřuje napětí, vláda čelí žalobě

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti amerického státu Oregon podala žalobu na vládu prezidenta Donalda Trumpa. Stěžuje si na hrubé zadržování demonstrantů v Portlandu federálními bezpečnostními silami.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Pořádkové oddíly byly povolány kvůli každonočním protestům ve městě od smrti černocha George Floyda při policejním zákroku před téměř dvěma měsíci v Minneapolisu. Podle státní demokratické ministryně Ellen Rosenblumové narušují ústavní právo občanů na poklidný protest a vytvářejí v ulicích napětí. Rosenblumová chce, aby soud federálním silám zabránil v dalším zadržování demonstrantů bez předchozího zatykače.

Měl jsem covid, nejsem zločinec, křičel Floyd. Další video z policejního zákroku soud zakázal zveřejnit

Amerika

To pokračovalo i v sobotu, kdy protestující rozebrali zábrany před budovou soudu a zapálili policejní sídlo. Některá média už minulý týden upozornila na to, že řada členů zásahových jednotek je bez označení a lidi zdánlivě bez důvodu a vysvětlení hrubou silou nakládá do aut rovněž bez identifikačních znaků.

Reklama

Výběr článků

Načítám