Hlavní obsah

Měl jsem covid, nejsem zločinec, křičel Floyd. Další video z policejního zákroku soud zakázal zveřejnit

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Před soudem v Minnesotě byla ve středu předvedena dosud nepublikovaná nahrávka z náprsní kamery jednoho z policistů, zachycená během smrtícího zákroku strážců zákona v Minneapolisu na černocha George Floyda. Je na ní slyšet, jak zatýkaný křičí, že není zločinec a nedávno prodělal nemoc covid-19. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP s tím, že soud video odmítl zveřejnit.

Nemohu dýchat, zabijete mě, sýpal Floyd těsně před svou smrtíVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Nejsem takový. Nejsem zločinec. Právě jsem měl covid, chlape. Nechci, aby se mi to vrátilo,“ říkal Floyd podle AP na nahrávce.

V další chvíli je slyšet, jak jeden z kolemjdoucích vyzývá Floyda, aby se přestal bránit. Že je to marné. „Nemůžeš vyhrát,“ křičí na Floyda v okamžiku, kdy se ho snaží jeden z policistů dostat do auta. „Já nechci vyhrát,“ odpovídá muž. O několik minut později už ležel obličejem k zemi a policista mu klečel na krku. Floyd stihl několikrát zopakovat, že nemůže dýchat.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Videí z policejního zákroku na Floyda bylo zveřejněno několik, včetně těch natočených svědky a bezpečnostními kamerami. Na žádném ze záznamů ale toho Floyd policistům neřekl tolik, upozornila agentura AP. Video navíc dosvědčuje, že policisté muži v bezvědomí po dlouhou dobu neposkytli první pomoc a váhali i s přivoláním záchranářů. Zmiňovaná nahrávka byla puštěna novinářům a účastníkům soudního jednání, její zprostředkování veřejnosti ale soudce zakázal, aniž by sdělil důvod.

Nemáte právo tady být, křičela žena v obchodě na policistu obviněného ze zabití Floyda

Amerika

Brutální zásah policie vyvolal po celých Spojených státech i v dalších zemích bouřlivé protesty. Zadrženi byli všichni čtyři zasahující policisté, kteří byli mezitím propuštěni ze služby. Jeden z nich je stíhán pro vraždu třetího stupně, vraždu druhého stupně a zabití, zbylí tři z napomáhání zabití a vraždě druhého stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám