Hlavní obsah

V některých státech USA se zpřísnily zákony o držení zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V několika amerických státech jako v Coloradu, Kalifornii a Illinois platí od začátku roku přísnější omezení na držení střelných zbraní. V USA bylo loni zaznamenáno 655 případů masových střeleb. Omezení se týkají samonabíjecích pušek AR-15, tedy typu, jenž byl použit při střelbě na Filozofické fakultě UK.

Foto: Profimedia.cz

Zbraně v americkém obchodě

Článek

V Illinois bude od pondělí platit zákaz velkého množství poloautomatických zbraní včetně AR-15 a AK-47 (kalašnikov). Zakázán bude i prodej zásobníků pro více než deset nábojů pro tyto zbraně a zásobníků pro více než 15 nábojů u krátkých ručních zbraní. Zákon byl schválen po masové střelbě na předměstí Chicaga Highland Park, kde 4. července 2022 Robert Crimo zabil sedm lidí a dalších 30 postřelil, uvedl list The Guardian.

Od pondělí bude ve státě Washington zakázán prodej některých typů poloautomatických zbraní a zavedena desetidenní čekací lhůta na vydání zakoupených zbraní. Cílem je zabránit tomu, aby si mohli odnést z obchodu zbraň lidé, kteří jsou aktuálně v krizi a mohli by se ji takto pokusit řešit. Po kupujících bude nově požadováno, aby prokázali, že prodělali bezpečnostní školení.

Omezení prodeje poloautomatických zbraní AR-15 a AK-47 a zásobníků do nich s kapacitou více než deset nábojů už platí v několika amerických státech a hlavním městě.

Nejhorší masová střelba v dějinách USA: Mrtvých v Las Vegas je 58

Zahraniční

Další omezení

V Coloradu bude od tohoto týdne platit zákon, který zakazuje možnost si zbraň sestavit doma z nakoupených jednotlivých dílů. Takto smontované zbraně totiž nemají sériové číslo a obtížně se kontrolují.

V Kalifornii platí nově zákon podepsaný demokratickým guvernérem Gavinem Newsomem, který zakazuje nosit skrytě zbraně na 36 typech míst včetně parků, hřišť, kostelů, bank a zoologických zahrad. Kalifornský soud původně zákon zablokoval, protože podle něj porušoval druhý dodatek americké ústavy, jenž umožňuje Američanům držet a nosit zbraně.

Definice masové střelby

Masovou střelbou (nebo též útok aktivního střelce) je nazýván útok, při němž pachatel použije střelné zbraně vůči více lidem. Přesnější definice se však liší, a to i v USA, kde dochází k podobným útokům nejčastěji.

FBI definuje jako masovou střelbu takový útok, při kterém zemřou čtyři a více lidí (nepočítaje v to útočníka).

Organizace Gun Violence Archive (GVA), která detailně zaznamenává všechny případy násilné střelby v USA, definuje masovou střelbu jako jeden incident, při němž je zraněno nebo zabito čtyři a více lidí (vyjma střelce).

GVA navíc nezohledňuje okolnosti, za kterých k masové střelbě došlo, a jejich počet je tak řádově vyšší, než eviduje například právě FBI.

Federální soud ale rozhodnutí zrušil. Dodatek ústavy z roku 1791 mluvil především o právu na vytváření dobře usměrněných milicí (domobrany), jež jsou nutné pro zajištění svobodného státu, a právě v této souvislosti uvádí, že právo lidí nosit a držet zbraně nesmí být porušováno.

Zákony budu napadeny

Všechny zmíněné nové zákony už napadli nebo napadnou zastánci práva na držení zbraní. Žaloba už byla podána na coloradského guvernéra Jareda Polise s odůvodněním, že nařízení je v rozporu se druhým dodatkem Ústavy. Zastánci práva držet a nosit zbraně napadají podobné zákony zejména poté, co Nejvyšší soud v roce 2022 zrušil newyorský zákon o zbraních.

V případě omezení v Illinois však opakovaně neuspěli, Nejvyšší soud tento zákon odmítl dvakrát zrušit, připomněl list.

V roce 2023 bylo podle organizace monitorující střelby Gun Violence Archive zaznamenáno 655 střeleb do davu. Jedním z nejhorších loňských případů byla střelba na dvou místech v Lewistonu v Maine, kde bylo zabito 18 lidí a 13 jich bylo zraněno.

Hledaný střelec z Lewistonu je po smrti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám