Hlavní obsah

V kanadském regionu vznikl superpožár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada stále bojuje s rozsáhlými požáry. Dva z nich se v regionu Shuswap dokonce spojily v jeden „superpožár“, který způsobil evakuaci zhruba 36 tisíc lidí z města West Kelowna. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC, podle které v tomto městě došlo ke zničení několika desítek domů a dalších budov.

Lesní požáry spalují KanaduVideo: AP

 
Článek

Podle BBC bylo v důsledku požárů omezeno cestování do města West Kelowna, které se nachází v provincii Britská Kolumbie. Omezení bylo nařízeno z toho důvodu, aby místní úřady mohly zajistit dostatečné ubytovací kapacity pro evakuované osoby a záchranáře.

Toto omezení se netýká pouze tohoto zhruba 33tisícového města, ale také měst Kamloops, Oliver, Penticton, Vernon a Osoyoos, která se všechna nachází v jeho dojezdové vzdálenosti.

Evakuační příkazy

V pátek v Britské Kolumbii místní úřady vydaly evakuační příkazy, které se týkaly zhruba 15 tisíc domů. V sobotu večer už to ale byl dvojnásobek, přičemž zhruba 36 tisíc domů je navíc pod evakuační pohotovostí.

„Úředníci nemohou dostatečně zdůraznit, jak zásadní je dodržovat příkazy k evakuaci,“ uvedla Bowinn Maová, ministryně pro krizová řízení Britské Kolumbie. „Jsou otázkou života a smrti nejen pro lidi v těchto nemovitostech, ale také pro záchranáře, kteří se často budou vracet a snažit se lidi přemluvit, aby odešli,“ dodala.

V Kanadě už shořelo území velké jako dvě Česka. Trudeau nasadí armádu

Amerika

Hoří i na severu země

Požáry ovšem nesužují pouze Britskou Kolumbii, ale i zhruba dva tisíce kilometrů vzdálený Yellowknife, který je hlavním městem kanadských Severozápadních teritorií. To má přitom asi 20 tisíc obyvatel, přičemž zhruba 19 tisíc z nich bylo evakuováno.

Zbylí obyvatelé se podle ministra životního prostředí Shanea Thompsona rozhodli „ukrýt na místě“. Vyzval je však, aby své domovy opustili a z města odešli.

Podle pondělních údajů systému DROZD se v Kanadě nachází i 162 českých občanů. Podle tiskového mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea se ale žádnému Čechovi nic nestalo.

Požáry na Tenerife

Zhruba týden hoří také na Tenerife. Podle agentury Reuters se ale místní hasiči „blíží ke stabilizaci“ požárů.

Požár, který vypukl v noci na úterý, podle místních úřadů zatím zpustošil zhruba 13 400 hektarů lesů v národním parku obklopujícím sopku Teide, což je nejvyšší vrchol Španělska.

Hasiči stále bojují s lesními požáry na TenerifeVideo: AP

„To nejhorší je za námi,“ uvedl v pondělí v rozhlasové stanici Cadena SER prezident Kanárských ostrovů Fernando Clavijo. „Dnes budeme pokračovat v práci a zajišťovat oblasti. Zatím ještě nemůžeme mluvit o plné kontrole, uvidíme, zda se nám podaří stabilizovat všechny fronty,“ řekl.

Clavijo navíc dodal, že došlo k evakuaci zhruba 12 tisíc lidí z obcí Arafo a Candelaria. Některým z nich už ale místní úřady povolily návrat do domovů.

Češi jsou v bezpečí

„Náš zastupitelský úřad je v kontaktu s tamními orgány, ale v tuto chvíli nemáme informace o žádných zraněných Češích,“ řekl Novinkám k situaci na Tenerife Drake.

„Klienty tam máme, ale v oblastech, které nejsou zasaženy požárem,“ řekl Novinkám Jan Bezděk, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer. „Nemuseli jsme řešit žádné přesuny nebo evakuace,“ dodal.

Změnu hotelu v důsledku obav z požáru ale musela řešit cestovní kancelář Čedok. „Několika klientům, kteří projevili zájem o změnu hotelu, jsme vyšli vstříc a už o víkendu je na naše náklady přestěhovali,“ řekla Novinkám tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Požár na Tenerife se nedaří uhasit

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám