Hlavní obsah

Požár na Tenerife se nedaří uhasit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Cruz de Tenerife

Nejhorší požár na Kanárských ostrovech za posledních 40 let už zničil téměř 40 čtverečních kilometrů plochy, na osm tisíc lidí bylo buď evakuováno, nebo jim úřady nařídily, aby nevycházeli ze svých domovů. Nejvíce postižen je lesní masiv ve vnitrozemí severní části ostrova.

Dým z obrovského lesního požáru zahalil severní část TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

„Vyhráno ještě zdaleka není, ale tato noc (ze čtvrtka na pátek, pozn. red.,) byla první, která nám dává naději.“ Tak zhodnotil podle listu El País prezident regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo požární situaci na největším kanárském ostrově Tenerife na páteční tiskové konferenci.

Hořet tam začalo v úterý pozdě večer v katastru obce Arafo a oheň se postupně rozšířil zejména v hornaté vnitrozemské oblasti na severu ostrova. Plameny dosud sežehly lesní porosty v horském masivu v nadmořských výškách až 1800 metrů. Celkový rozsah zničených ploch je téměř 40 čtverečních kilometrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plameny ničí lesní porosty u lokality El Rosario

Úřady nařídily preventivní evakuaci asi čtyř tisíc lidí, obyvatelé lokality La Esperanza dostali příkaz, aby neopouštěli své domovy. Zatím nejsou hlášené žádné lidské oběti ani větší škody na majetku, regionální vláda nicméně požádala zvědavce, aby nejezdili do blízkosti požáru a nekomplikovali práci hasičům.

Plameny se dosud vyhnuly turistickým letoviskům u pobřeží a lidé, kteří na Tenerife tráví dovolenou, zatím nebyli výrazněji omezeni. To pro Novinky.cz potvrdil i Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer. „Nikoho jsme nemuseli evakuovat a ze strany našich zákazníků neevidujeme ani žádné žádosti o předčasný návrat,“ řekl Bezděk. CK Fischer má na ostrově aktuálně asi 170 klientů.

Hoří také v Kanadě, v pohybu jsou desetitisíce lidí

Složitá situace kvůli šířícím se požárům je také na západě a severu Kanady. Kriticky ohrožené je správní středisko Severozápadních teritorií Yellowknife, jehož dvaceti tisícům obyvatel byla již ve středu večer nařízena evakuace, neboť šíření ohně směrem k městu se nedaří zastavit.

Naplňte nádrž a odjeďte. V Kanadě se evakuuje kvůli ohni celé dvacetitisícové město

Amerika

Do pátečního rána místního času opustily město asi dva tisíce lidí prostřednictvím evakuačních letů, další tisíce ujíždějí před katastrofou po jediné silnici, která vede do bezpečí. Ta se v minimálně osídlené krajině ucpává a problémem jsou i pohonné hmoty. „Konec fronty je v nedohlednu, to jsme tu nikdy nezažili,“ řekla agentuře AP Linda Croftová, zaměstnankyně čerpací stanice asi 300 kilometrů za Yellowknifem.

Očekává se, že plameny se dostanou do města v průběhu soboty či neděle.

V ohrožení je také několik měst a osad v provincii Britská Kolumbie na západě Kanady. Příkaz k evakuaci dostalo mj. asi 2500 obyvatel města West Kelowna. „Černé scénáře se bohužel naplňují,“ řekl serveru GlobalNews šéf tamějších hasičů Jason Brolund.

Reklama

Výběr článků

Načítám