Hlavní obsah

V Kalifornii zuří sněhová bouře. Desítky tisíc domácností jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast pohoří Sierra Nevada v západní části amerického státu Kalifornie čelí v těchto dnech silné sněhové bouři. Podle meteorologů může ve vyšších polohách sněhová pokrývka přesáhnout tři metry. Desítky tisíc domácností jsou bez proudu, uvedla agentura AP.

V kalifornské Sierra Nevadě zuří blizard, čekají se přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

Na vině je vichr a vydatný déšť, který řádí v nižších polohách. Uzavřen musel být i přibližně 160kilometrový úsek transkontinentální dálnice I-80 spojující Kalifornii s Nevadou.

William Churchill z amerického hydrometeorologického ústavu v sobotu varoval zejména obyvatele okolí jezera Tahoe. Bouře, která se v oblasti Sierra Nevada začala formovat ve čtvrtek, může zasáhnout i části Nevady, Utahu a západního Colorada.

Foto: Andy Barron, ČTK/AP

Část transkontinentální dálnice I-80 spojující Kalifornii s Nevadou musela být kvůli bouři uzavřena

Motoristé musejí počítat s tím, že na silnicích kvůli sněžení a vichru mohou panovat mimořádně nebezpečné podmínky nebo že nebude možné jet vůbec. Na některých místech v horách je vyhlášeno vysoké, až mimořádné nebezpečí pádu lavin.

Už v pátek se zastavil provoz v některých lyžařských střediscích, která zůstala zavřená i v sobotu. Uzavřen je i Yosemitský národní park a návštěvníci do něj nebudou moci nejméně do nedělního poledne. Na sociálních sítích se mezitím začaly sdílet záběry lidí, které sněhová bouře zastihla v lyžařských areálech a v dopravních kolonách.

Agentura AP uvedla, že nynější bouře je největší za tuto zimu. Rekordní hodnoty ale při ní pokořeny téměř jistě nebudou. Podle serveru San Francisco Chronicle má současná bouře i své pozitivum, vydatné srážky pomáhají doplnit zásoby vody v oblasti, která v posledních letech častěji čelí obdobím sucha.

Čínu drtí rekordní mrazy i písečné bouře

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám