Hlavní obsah

V Idahu odložili popravu, lékaři nedokázali zavést infuzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Idaho byla ve středu odložena poprava sériového vraha Thomase Eugena Creeche, který je ve Spojených státech jedním z nejdéle čekajících odsouzenců na trest smrti. Důvodem odkladu byla neschopnost lékařů zavést mu infuzi pro smrtící injekci, informovala agentura AP. Platnost soudního pokynu k popravě je časově omezená.

Foto: Jessie L. Bonner, ČTK/AP

Lůžko, na němž měl být Thomas Eugene Creech ve středu 28. února popraven

Článek

Třiasedmdesátiletý Creech se do vězení dostal v roce 1974. Odsouzen byl podle agentury AP za pět vražd ve třech státech, přičemž podezřelý je z jedenácti dalších. Přesto dostal „jen“ doživotí. V roce 1981 ale umlátil k smrti svého zdravotně postiženého spoluvězně, za což dostal trest smrti. Ten měl být vykonán ve středu, po více než 40 letech od činu. Jenže podle vězeňské správy v Idahu lékařským tým nedokázal zavést infuzi na odsouzencových rukou i nohou, aby mu mohl podat smrtící injekci.

Mělo jít o první popravu ve státě na severozápadě USA po 12 letech, ale po zhruba hodině snažení byla odvolána. Stalo se tak to, kvůli čemu právníci odsouzeného podali v posledních měsících množství odvolání. Ta poslední byla u čtyř různých soudů.

Podle agentury AP není jasné, kolik lidí Creech, rodák z Ohia, vlastně zabil. V jednu chvíli vyšetřovatelům tvrdil, že padesát. Vyprávěl přitom bizarní příběhy o okultních lidských obětech a vraždách na objednávku pro mocný motorkářský gang. Odhad úřadů se nakonec „ustálil“ na počtu jedenáct.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Thomas Eugene Creech na snímku z věznice v Idahu v roce 2009

V roce 1973 byl Creech souzen za vraždu 70letého Paula Schradera, důchodce ubodaného k smrti v motelu Tucsonu v Arizoně. Vrah ukradl a použil Schraderovy kreditní karty a jeho auto. Policie měla důkazy, že s ním Creech odjel do Portlandu v Oregonu, ale porota ho zprostila viny.

O rok později se na několik měsíců dostal do státní nemocnice v Oregonu. Teprve v roce 1980 přiznal, že tehdy na víkendovou propustku odjel do Sacramenta v Kalifornii a tam zabil Vivian Grant Robinsonovou. Jejím telefonem pak zavolal do nemocnice, aby oznámil, že se na lůžko vrátí o den později. Přesto se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, a tak tato vražda zůstala nepotrestána až do Creechova přiznání.

Vraždil i v kostele

Po propuštění z nemocnice dostal zatím neusvědčený sériový vrah práci údržbáře v kostele v Portlandu, kde také bydlel. A právě tam také na jaře 1974 zastřelil 22letého Williama Josepha Deana. Úřady se domnívají, že poté smrtelně postřelil Sandru Jane Ramsamoojovou v obchodě s potravinami v Salemu, kde pracovala.

Dva maskovaní pachatelé v Británii ubodali 16letého mladíka

Evropa

Creech byl nakonec zatčen v listopadu 1974. Spolu s přítelkyní si během cestování po Idahu stopli auto se dvěma malíři, Thomasem Arnoldem a Johnem Bradfordem. Creech oba muže zastřelil, ale tentokrát padla kosa na kámen. Jeho přítelkyně totiž začala spolupracovat s úřady.

Ve vazbě sériový vrah přiznal řadu dalších mordů. Některé se zdály být vymyšlené, ale když poskytl informace, které policii dovedly ke třem dalším tělům, dvou u Las Vegas a jednoho poblíž Baggs ve Wyomingu, vyšetřovatelé začali vyprávění brát vážně.

Ředitelství věznic v Idahu uvedlo, že platnost soudního pokynu k popravě Creeche je časově omezená a že zvažuje další kroky.

Trojnásobná vražda v rakouském nevěstinci. Ženy muže odmítly, tak je ubodal

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám