Hlavní obsah

V Alabamě popravovali vězně přes tři hodiny

– Washington

Zřejmě nejdelší popravu v historii vykonali minulý měsíc v americkém státu Alabama. Joe Natham James po smrtící injekci trpěl téměř tři a půl hodiny, než zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Místnost, kde se provádějí popravy.

Článek

Nezisková organizace Reprieve US uvedla, že samotná poprava injekcí trvala tři až tři a půl hodiny. Taková doba podle organizace porušuje ústavní ochranu před nelidskými tresty.

„Vystavit vězně třem hodinám bolesti a utrpení je definicí krutého a neobvyklého trestu,“ uvedla ředitelka Reprieve US Maya Foaová. „Státy nemohou pokračovat v předstírání, že odborné praktikování smrticích injekcí je v každém případě humánní,“ dodala.

Odsouzenec k smrti žádá o odložení trestu. Rád by daroval ledvinu

Koktejl

James byl k trestu smrti odsouzen za čin v roce 1994, kdy zavraždil 26letou Faith Hallovou. Párkrát si spolu vyrazili na rande, načež ho žena odmítla. James ji poté ve městě Birmingham zastřelil, uvedli vyšetřovatelé.

Trest smrti James dostal, přestože žalující strana žádala doživotní trest, který pro vraha své matky požadovaly i dcery Hallové. Ve čtvrtek 28. července byla Jamesovi vpravena do těla smrticí injekce.

V Alabamě zemřel vězeň, u něhož popravčí nemohli najít žílu pro smrtící injekci

Amerika

Zemřít měl v 18 hodin večer, za mrtvého byl ale prohlášen až ve 21.27 hodin. Podle zástupců státu Alabama se ale „nestalo nic neobvyklého“. Později své vyjádření upravili. Vykonavatelé popravy prý měli potíže se zavedením infuze se smrticí látkou.

S odvoláním na důkazy z Jamesovy pitvy Reprieve US tvrdí, že se popravci „tři i více hodin“ neúspěšně pokoušeli zavést infuzní hadičku. Odsouzený se trápil a na rukou a zápěstích mu zůstala viditelná zranění. Podle organizace se jedná o nejdelší popravu ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám