Hlavní obsah

Odsouzenec k smrti žádá o odložení trestu. Rád by daroval ledvinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětatřicetiletý Ramiro Gonzales z Texasu má být 13. července popraven smrtící injekcí za vraždu, které se dopustil v roce 2001. Nyní však žádá o odložení trestu kvůli netradičnímu důvodu. Rád by ještě před smrtí daroval ledvinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Gonzalesovi právníci předali žádost o měsíční odklad popravy texaskému guvernérovi minulou středu, Žádají o měsíční odklad, aby lékaři mohli posoudit, zda je Gonzales vhodným dárcem. Rovněž úřady rovnou požádali o šestiměsíční odklad popravy v případě, že se najde vhodný dárce. Informoval o tom deník NY Post.

Jako hlavní argument právníci Thea Poselová a Raoul Schonem uvádí, že transplantační tým Texaské univerzity považuje Gonzalese za vynikajícího dárce vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a vzácné krevní skupině B, kterou disponuje malý počet dárců.

„Jak bych mohl vrátit život?” položil rétorickou otázku Gonzalez v rozhovoru s novinářkou Keri Blakingerovou. „Myslím, že tohle je tomu asi ta nejbližší věc, kterou mohu udělat,” uvedl odsouzenec.

Za vězně se přimluvil i židovský duchovní Cantor Michael Zoosman, který je s Gonzalesem v pravidelném kontaktu.

„Nade vši pochybnost není Ramirovo přání stát se dárcem ledviny motivováno snahou na poslední chvíli zastavit nebo oddálit popravu,“ napsal Zoosman. „Půjdu do hrobu s přesvědčením, že je to něco, co chce Ramiro udělat, aby pomohl napravit svou duši u Boha,“ dodal duchovní.

Vězeň v Malawi třikrát přežil svou popravu, kat už byl unavený

Koktejl

Ramiro Gonzales v roce 2001 sexuálně napadl a následně zastřelil osmnáctiletou Bridget Townsendovou. Její pozůstatky byly nalezeny až dva roky po vraždě. Zda bude Gonzalesovi trest odložen rozhodne úřad texaského guvernéra v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám