Hlavní obsah

USA ztrapnil úniky dat 20letý rasistický mladík z vojenské základny

Za únikem stovek tajných dokumentů z Pentagonu je zřejmě mladý rasistický fanda do zbraní zvaný OG, kritický k americké vládě, který pracoval na vojenské základně, uvedl americký list The Washington Post. Podle něj se snažil zapůsobit na dva tucty členů internetové chatovací skupiny.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Pentagon

Článek

List The Washington Post mluvil s 18letým členem této internetové skupiny, kterou utvořili na platformě Discord v roce 2020 milovníci zbraní a Boha. Skupina, která několikrát změnila název, ale je známá většinou jako Thug Shaker Central, byla uzavřená a OG v ní zastával podle mladíka přední pozici. Sám si s ním vyměňoval vzkazy a fotografie.

Na konci loňského roku OG začal na platformě zveřejňovat přepisy tajných dokumentů. Na platformě uvedl, že jejich přepisy strávil hodiny. Také vysvětil některé zkratky – jako NOFORN, což značí, že složka nesmí být sdílena s dalšími zeměmi.

Záměrný únik motivovaný nechutí k vládě a tajným službám

OG řekl podle zdroje listu The Washington Post ostatním členům chatovací skupiny, že pracuje na vojenské základně a že jeho práce zahrnuje nahlížení do velkého počtu utajených informací.

„Věděl, co dělá, když zveřejňoval tyto dokumenty, nebyl to náhodný únik,“ dodal osmnáctiletý člen skupiny. Dával také odkazy na torrenty. Od loňského roku OG zveřejňoval dokumenty i na kanálu, který nazval Bear vs. Pig. Podle investigativní skupiny byly dokumenty většinou ofotografované, a ne oscanované.

Podle 18letého zdroje listu The Washington Post měl OG velké výhrady k vládě, zejména k silovým složkám a tajným službám, které vnímal jako represivní. Říkal, že „vláda to přehnala“.

I když dokumenty unikaly měsíce, únik byl zaznamenán, až když se 5. dubna dokumenty objevily na ruské sociální síti na účtu Donbass Devushka jen pár hodin poté, co se objevily na platformě 4chan. Už na začátku března se dokumenty objevily s razítkem přísně tajné na serverech Discordu Minecraft Earth Map a WowMao. Tam je zveřejnili někteří členové skupiny Thug Shaker Central, což vypátrala investigativní skupina Bellingcat.

Mladík komunikoval s OG ještě před pár dny. To podle něj působil OG „zmateně, jako člověk, který už neví, co má dělat. Byl si plně vědom toho, co se stalo, a jaké to může mít následky. Jen si nebyl jist, jak tuto situaci vyřešit.“ V posledním vzkazu na chatu napsal, aby všichni vymazali všechny informace, které by se mohly vztahovat k němu, a všechny kopie tajných dokumentů.

Pátrání po pachateli

Kde je OG, není známo, ovšem ministr obrany USA Lloyd Austin vyzval, aby se obrátil každý kámen při hledání člověka, který stojí za únikem informací.

Na skupinu Thug Shaker Central v souvislosti s úniky poprvé upozornila v neděli investigativní skupina Bellingcat, která mluvila se stejným osmnáctiletým členem jako The Washington Post.

List také viděl video s tímto mladíkem na střelnici, kde měl dlouhou střelnou zbraň. „Křičel na kameru řadu rasistických a antisemitských urážek a pak vypálil několik ran na cíl,“ popsal je list. Podle zdroje rád ukazoval, jak je fit a umí to se zbraněmi, a cítil se nadřazený.

Žádná špionážní operace

Postupně je stále zřejmější, že únik není sofistikovanou zpravodajskou operací nějaké země, jejímž cílem by bylo diskreditovat USA, ale důsledkem toho, že Pentagon udílí nejpřísnější bezpečnostní prověrku velkému počtu lidí, ať už osobám aktivně sloužícím nebo civilním, ale také najatým zaměstnancům. Celkem je jich asi jeden a čtvrt milionu, podotkl list The Guardian.

Srbsko dodalo Ukrajině zbraně, tvrdí uniklé dokumenty

Evropa

Rusové vypálili raketu na britský špionážní letoun, plyne z uniklých dokumentů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám