Hlavní obsah

USA výrazně sníží počet svých vojáků v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy chtějí v nadcházejících měsících výrazně snížit počet svých vojáků v Iráku. Vlády Washingtonu a Iráku to uvedly ve společném prohlášení, vydaném u příležitosti ”strategického dialogu„ o budoucích vztazích obou států. Důvodem pro tento postup je „významný pokrok“ v boji proti teroristické organizaci Islámský stát.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Časový rozvrh ve společném prohlášení uveden není. Washington chce ale jednat s Bagdádem o postavení amerických jednotek, které v zemi zůstávají.

„Spojené státy neusilují, ani nežádají o stálé základny či stálou vojenskou přítomnost v Iráku,“ píše se v prohlášení. „Irácká vláda se zavazuje chránit vojenský personál mezinárodní koalice (před útoky IS), jakož i irácká zařízení, která koalice využívá v souladu s mezinárodním právem,“ dodalo.

USA se stáhnou ze základen v Iráku

Blízký a Střední východ

Washington vede mezinárodní koalici, která se zaměřuje na extremisty v regionu. Nasazeno je v ní asi 5000 amerických vojáků. Přestože teroristé organizace Islámský stát ztratili svá území v Sýrii a Iráku, organizace je stále aktivní. V posledních týdnech se množí zprávy o útocích extremistů a zvyšují se obavy z obnovení jejich síly.

Přítomnost amerických vojáků je v Iráku silně kritizována. Někteří poslanci, zejména z proíránského bloku Fatah, ale stále volají po odchodu amerických a dalších zahraničních vojáků. Další síly, především sunnitské strany a Kurdové chtějí, aby Američané v zemi zůstali.

Teherán popraví Íránce, který CIA vyzradil polohu generála Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Strategický dialog by měl být pokusem komplexně řešit vztahy mezi oběma zeměmi a také otázky bezpečnosti, ekonomiky a energetiky po lednovém útoku, při kterém Američané zabili v Bagdádu íránského generála Kásema Sulejmáního. USA už kontingent poněkud zúžily a stáhly vojáky z asi desítky základen do tří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám