Hlavní obsah

USA uvolňují sankce vůči Kubě, končí embargo na dovoz doutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy od pátku uvolní některé sankce vůči Kubě, což usnadní cestování a obchodování. Mimo jiné budou moci Američané na Kubě používat platební karty a exportovat tam mobilní telefony. Dovážet budou moci alkohol a tabákové výrobky, což znamená konec zákazu importu proslulých doutníků.

Foto: Profimedia.cz

Kubánské doutníky si nevychutnají jen Kubánci, ale po letech i Američané.

Článek

„Dnešní oznámení nás o krok přibližuje k nahrazení neaktuální politiky, která nefunguje. Na její místo nastupuje politika, která pomáhá propagovat politickou a ekonomickou svobodu pro obyvatele Kuby,“ řekl americký ministr financí Jacob Lew.

Podle zmírněných omezení budou moci Američané jezdit na Kubu z deseti různých důvodů, aniž by napřed potřebovali speciální povolení vlády.

Americké firmy budou moci snáze exportovat na Kubu mobilní telefony a software a poskytovat tam internetové služby. Přivézt si budou moci z Kuby alkohol a tabákové výrobky za sto dolarů.

Oznámení o uvolnění sankcí přišlo poté, co Kuba tento týden propustila 53 politických vězňů, což byla jedna z podmínek postupné normalizace vzájemných vztahů. [celá zpráva]

Úplně zrušit embargo ale může jen Kongres, kde je proti tomu řada republikánských politiků. [celá zpráva]

Zvrat ve vzájemných vztazích oznámili minulý měsíc v simultánních projevech americký prezident Barack Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám