Hlavní obsah

USA uvalily sankce na Slováka za pokus prodat zbraně z KLDR do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ašot Mkrtyčev (v anglickém přepisu ministerstva financí USA jako "Ashot Mkrtychev") údajně koncem roku 2022 a začátkem letošního roku spolupracoval se zástupci KLDR, od kterých se měl pokusit získat kolem 20 druhů zbraní a munice a ty posléze prodat Rusku výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro Severní Koreu.

„Rusko na Ukrajině od začátku války přišlo o více než 9000 kusů těžké vojenské techniky. Částečně i díky mezinárodním sankcím a exportním omezením se (ruský prezident Vladimir) Putin snaží stále zoufaleji tuto techniku nahradit,“ okomentovala opatření ministryně financí Janet Yellenová. Ruská jednání s lidmi jako Mkrtyčev podle Yellenové ukazují, že Putin se obrací na dodavatele „poslední instance“ jako jsou KDLR a Írán.

Rusko bylo podle informací amerického ministerstva připravené dohodu uzavřít a obdrženými zbraněmi a municí nahradit vybavení, které ztratilo v bojích na Ukrajině.

Sankce amerického ministerstva financí znamenají pro Mkrtyčeva zmrazení jeho veškerého majetku ve Spojených státech.

Putin přiznává: Západní sankce mohou bolet

Válka na Ukrajině

Postih pak podle ministerstva může čekat i instituce či osoby, které by mu mohly pomoci sankce obejít, nebo s ním uzavřou „určité transakce“.

O možných dodávkách zbraní z KLDR do Ruska informoval Bílý dům už loni v listopadu.

USA tehdy uvedly, že mají informace o tajných dodávkách značného množství dělostřeleckých granátů z KLDR do Ruska a americká rozvědka o tomtéž informovala už loni v září.

Severokorejská tisková agentura KCNA to tehdy s odvoláním na nejmenovaného představitele ministerstva obrany KLDR popřela a uvedla, že Severní Korea neprodala Rusku zbraně a nemá to v plánu ani v budoucnu.

Muž stejného jména, bývalý obchodník se zbraněmi ázerbájdžánského původu, Ašot Mkrtyčev přitom figuruje v několika slovenských kauzách z uplynulých 15 let.

Slovenský server Pluska.sk v roce 2021 připomněl, že Mkrtyčev byl obžalovaný z objednávky vraždy v roce 2002, kterou měl údajně odstranit konkurenta v obchodě se zbraněmi a vojenským materiálem.

Do vězení však Mkrtyčeva poslal soud v Prešově jen za maření spravedlnosti, údajný podíl na vraždě mu prokuratura neprokázala, plyne z textu serveru Nový čas z roku 2010, kdy už byl tento muž opět na svobodě.

Rusko předvádí jadernou sílu, cvičí s raketami Jars

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám