Hlavní obsah

USA rozmístí v Evropě modernizované jaderné pumy. A spěchají na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy urychlují plán rozmístit na základny NATO v Evropě přesnější verze taktické jaderné pumy B61. Píše o tom server Politico s odvoláním na americké diplomatické depeše a dva lidi obeznámené s touto záležitostí. Změna souvisí s hrozbami Ruska, že na Ukrajině nasadí jadernou zbraň, a s přesvědčením některých západních činitelů, že je potřeba dělat více k odstrašení Ruska, uvádí Politico.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná hlavice Trident

Článek

Američané původně chtěli pumy B61-12 dovézt do Evropy příští rok na jaře, podle aktualizovaných plánů tak ale učiní už letos v prosinci. O svém záměru tento měsíc informovali spojence v NATO na uzavřeném zasedání v Bruselu. Půjde o nahrazení starších zbraní jejich novými verzemi na různých místech v Evropě, aby je v případě potřeby mohly použít bombardéry a stíhací letouny Spojených států a jejich spojenců.

Politico uvádí, že program modernizace pum B61 není utajovaný, a zástupci amerického ministerstva obrany poukazují na to, že taková vylepšení jsou potřeba, aby armáda měla k dispozici moderní a bezpečnou výzbroj. Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že „sice nebude probírat podrobnosti jaderného arzenálu, ale na modernizaci B61 se pracuje celé roky a plány na bezpečnou a zodpovědnou výměnu starších zbraní za vylepšené verze jsou součástí dlouhodobé snahy o modernizaci“. Dodal, že program vylepšení jaderných pum „nijak nesouvisí se současným děním na Ukrajině a nebyl nijak uspíšen“.

Japonci ukázali unikátní záběry Hirošimy před jadernou zkázou

Svět

Pro některé odborníky je možná změna amerických plánů překvapením. Obávají se, že by to mohlo ještě vyostřit už nyní nebezpečnou situaci v Evropě. Jiní analytici se zase domnívají, že USA rozmístěním B61-12 chtějí spíše vyslat vzkaz svým spojencům v alianci než Rusku samotnému. „Už tu jsou (starší) pumy B61 a Rusové o tom vědí. Fungují dobře. Ty modernizované jsou sice novější, ale to není zase až takový rozdíl. Může jít o ujištění spojenců, kteří se cítí být mimořádně ohroženi Ruskem,“ řekl Tom Collina z organizace pro odzbrojení Ploughshares Fund.

Jaderné pumy B61 Spojené státy vyvinuly začátkem 60. let a od té doby vzniklo přes deset jejich novějších verzí. Program v hodnotě deseti miliard dolarů (244,5 miliardy korun) týkající se verze B61-12 má na starosti americké ministerstvo energetiky a jeho účelem je nahradit dřívější modely, včetně asi stovky pum rozmístěných na leteckých základnách v Německu, Itálii, Belgii, Nizozemsku a Turecku.

Putin přikrmil jaderného strašáka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám