Hlavní obsah

USA odtajnily seznam vězňů na Guantánamu

Washington

Americká vláda byla soudní cestou donucena poprvé odhalit jména a státní občanství 46 cizinců, které Spojené státy drží na Guantánamu a kterým hrozí trvalé uvěznění bez soudu. Informoval o tom v úterý na svém webu britský deník The Telegraph.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě.

Článek

Věznicí na základně Guantánamo na Kubě prošlo od začátku století 775 cizinců podezřelých z terorismu, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Pod tlakem veřejnosti a některých vlád urychlily USA v roce 2007 výslechy a většinu zadržených propustily nebo předaly justici.

Nyní na Guantánamu zůstává 166 mužů. Washington považuje 46 z nich za příliš nebezpečné, než aby byli propuštěni, ale pro nedostatek důkazů je nemůže soudit. "Hrozí jim tak nekonečné věznění," uvedl list. Podle něj musela vláda zveřejnit seznam na základě soudního procesu, který vyvolaly list The Miami Herald a právnická fakulta Yaleovy univerzity.

Dva Afghánci zemřeli

Na seznamu 46 osob, který nechal vypracovat v roce 2010 prezident Barack Obama, je 26 Jemenců, deset Afghánců, tři muži ze Saúdské Arábie, dva z Kuvajtu, dva z Libye a po jednom z Keni, Maroka a ze Somálska. V době zhotovení seznamu na něm byli další dva Afghánci, z nichž ale podle The Telegraph v žaláři jeden zemřel na infarkt v únoru 2011 a druhý se oběsil pomocí prostěradla v květnu 2011.

Věznice Guantánamo

Guantánamskou věznici nechal po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 zřídit tehdejší americký prezident George Bush. Věznice funguje od ledna 2002, kdy tam byly dopraveny první osoby podezřelé z teroristických akcí či z příslušnosti k afghánskému hnutí Taliban nebo k teroristické síti Al-Káida.

Od té doby věznicí prošlo na 770 lidí, z nichž většina nebyla nikdy obviněna.

Objevily se rovněž zprávy, že vyšetřovatelé se uchylují k mučení.

Z ostatních vězňů na Guantánamu je možné jich poslat 86 podle amerického ministerstva obrany do jiných zemí, protože nepředstavují zvláštní hrozbu. Zbylým 34 zadržovaným hrozí stíhání před americkým vojenským či civilním soudem. Mezi nimi je i pětice islámských radikálů – Pákistánci Chálid Šajch Muhammad, jeho synovec Alí Abdal Azíz, Jemenci Ramzí bin Šibh a Valíd Attaš a Mustafá Ahmad Havsáví ze Saúdské Arábie – obviněných ze zosnování teroristických útoků na USA z 11. září 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám