Hlavní obsah

USA na čas odvrátily platební neschopnost, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu demokraté, kteří s krokem souhlasů.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu, kde sedí obě komory Kongresu.

Článek

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer ve čtvrtek oznámil, že demokraté nalezli shodu s republikány v Senátu na prodloužení dluhového stropu do začátku prosince. Podle agentury AP dohoda počítá s navýšením dluhového limitu o zhruba 480 miliard dolarů, což má podle ministerstva financí vystačit do 3. prosince.

Navýšení limitu schválil Senát těsným poměrem 50:48 hlasů. Nyní ho musí potvrdit Sněmovna reprezentantů. I když tak dolní komora amerického Kongresu, kde mají převahu demokraté, učiní, bude se jednat o dočasné řešení, neboť zákonodárci se budou k věci muset opět vrátit před prosincovým termínem.

Dluhový strop se zvyšuje opakovaně 

Neshody ohledně dluhového stropu, což je limit, do kterého si vláda může půjčovat, nejsou v USA neobvyklé. Současný spor mezi republikány a demokraty však zahýbal finančními trhy. Panovaly totiž obavy, že USA nebudou schopny splácet své finanční závazky, což by mělo katastrofální následky.

Spojené státy mají dlouhodobě větší státní výdaje než příjmy a musí si proto půjčovat peníze na pokrytí všech svých nákladů. Dluhový strop je zákonný limit stanovující, jakou maximální částku může vláda dlužit. Pokud by limit zákonodárci nezvedli, nemohly by USA například splácet svoje dluhy či vyplácet důchody a platy pro příslušníky americké armády.

Americká vláda odvrátila platební neschopnost do roku 2017

Amerika

V minulosti bylo zvyšování limitu zpravidla rutinní záležitostí, od roku 1960 byl dluhový limit zvýšen či zrušen téměř 80krát. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa byl zrušen třikrát.

Senát USA se nedohodl na odvrácení platební neschopnosti vlády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám