Hlavní obsah

USA mají čtvrtou oběť prasečí chřipky, za pouhý den se nakazilo tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Lima

Světová zdravotnická organizace (WHO) zaznamenala za posledních 24 hodin přes tisícovku nových případů infekce takzvanou prasečí chřipkou ve světě. Počet nakažených tak vzrostl již na 7520 osob. Obětí registruje WHO oficiálně 65, do tohoto čísla ale zatím není zahrnuto nejnovější úmrtí hlášené ze Spojených států.

Článek

USA ve čtvrtek večer oznámily čtvrté potvrzené úmrtí na takzvanou prasečí chřipku v zemi. Komplikacím spojeným s virem A(H1N1) podlehla minulý týden žena ze státu Arizona, jíž bylo necelých 50 let a která trpěla kromě nové chřipky i plicní chorobou. Přítomnost viru takzvané prasečí chřipky v jejím těle potvrdily následně laboratorní testy.

Kromě USA má prokázané oběti takzvané prasečí chřipky také Mexiko (60), Kanada a Kostarika (po jedné).

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová varovala, že náznaky ústupu epidemie v jejím epicentru v Severní Americe neznamenají, že svět má nejhorší za sebou. "Setkáváme se v době krize, která by mohla mít globální dopady," řekla Chanová ve svém projevu k delegátům mezivládní schůzky v Ženevě.

Polsko má druhého nakaženého

Své první případy nákazy novou chřipkou u lidí hlásí Peru a Malajsie. V Peru je první nakaženou žena, která se v sobotu vrátila z New Yorku, v Malajsii je to 21letý student, který byl také nedávno na návštěvě v USA.

V České republice se zatím nákaza nepotvrdila, sousední Polsko ale eviduje už dva případy. Kromě 58leté ženy, u níž byla nová chřipka objevena již dříve a která nemocnici již opustila, nákazu nově potvrdily testy i u muže, který je hospitalizován ve městě Kalisz ve středozápadní části země. V úterý přiletěl do Polska z New Yorku. Jeho zdravotní stav je dobrý, dostává antivirové léky.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám