Hlavní obsah

USA chystají žalobu na Assange. Spekuluje se, že v souvislosti s ruským vměšováním

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti chystá žalobu za zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assange, který je od roku 2012 na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Důvod není jasný, ale podle BBC je možné, že obvinění bude souviset s ruským vměšováním do amerických voleb v roce 2016. Na obvinění proti Assangeovi ukázaly informace uniklé z jiného procesu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Julian Assange

Článek

Vyšetřování vedené zvláštním agentem Robertem Muellerem naznačilo, že server Wikileaks použila ruská tajná služba k distribuci tajných zpráv, do kterých se dokázala prolomit.

Wikileaks zveřejnily během předvolební kampaně tisíce e-mailů demokratů, k nimž se dostali hackeři a které ukazovaly na silné napětí mezi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem, kteří oba usilovali o nominaci do voleb.

Americké tajné služby tvrdí, že Rusko mělo zájem pomoci republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi, aby vyhrál volby. Moskva to popírá.

Zmínka v jiném případu 

Že je obvinění Assange už hotové, plyne z dat uniklých v celkem banálním případu Seita Sulaymana Kokaye, který je stíhaný za lákání a nucení nezletilých k sexuálním aktivitám, uvedl server The Daily Beast.

V materiálech k případu se objevil text žalobkyně Kellen S. Dwyerové, kde zmiňuje Assangeovo jméno. Žalobkyně požaduje obvinění držet v tajnosti v zájmu toho, aby se podezřelý nemohl vyhýbat zatčení a mohl být vydán. „Kvůli prohnanosti obviněného a publicitě věnované případu by se nepodařilo udržet v tajnosti, že Assange byl obviněn,“ stojí v textu.

Podle ministerstva spravedlnosti se ve zdůvodnění ocitlo Assangeovo jméno omylem, jenže těžko jde o záměnu, protože pedofil Kokayi není nijak mazaný a jeho případ nemá žádnou publicitu. Kokayi také nemůže být nikam vydáván, protože je v USA, kde je stíhán.

List The Washington Post s odvoláním na anonymní zdroje uvedl, že to, co Dwyerová zveřejnila, je pravda, ale že to nebyl záměr.

Assangeův obhájce Barry Pollack řekl, že o žalobě nic neví. „Jedinou věcí, která je ještě neodpovědnější, než obvinit člověka kvůli publikování pravdivých informací, je nezáměrně zveřejnit takovýto text bez toho, aby byl Assange informován,” poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám