Hlavní obsah

Týrání a znásilňování. Deníky popisují utrpení žen unesených v Clevelandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland

Tři ženy, které v Clevelandu unesl a po deset let věznil ve svém domě bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro, si vedly deníky. V nich zachytily hrůzy týrání a znásilňování, které den za dnem podstupovaly. V předvečer rozhodování soudu, který má ve čtvrtek vynést rozsudek doživotního vězení, to oznámili prokurátoři. Castro (53) minulý týden přiznal vinu výměnou za dohodu, že nedostane trest smrti.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Ariel Castro u před soudem v Clevelandu

Článek

Michelle Knightová (32), Amanda Berryová (27) a Gina DeJesusová (23) podle prokurátorů „udělaly vše lidsky možné, aby zůstaly normální“, a dokázaly si vést zápisky o prožitých dnech v zajetí.

„Hovoří o násilnickém sexuálním chování, o zamykání v temné místnosti, o poutání řetězy ke zdi, předtuchách dalšího znásilnění, snech o útěku a shledání se svými rodinami,“ konstatovali prokurátoři. Zacházel s nimi jako se zvířaty, řekl prokurátor Timothy McGinty, podle něhož Castro neprojevil nad svými činy lítost.

Castro podle dokumentů kromě znásilňování čas od času své oběti poutal řetězy nebo provazy, držel je odděleně, nechával je hladovět a bil je. Jedna z nich před šesti lety porodila dceru, další několikrát nuceně potratila. V souvislosti s potraty, které přivodil těhotné oběti bitím a hladověním, se Castro přiznal i k vraždě s přitěžujícími okolnostmi.

Podle psychiatrického posudku, připojeného k obžalobě, si ženy přes všechno utrpení dokázaly zachovat „mravní sílu, odvahu a laskavost“.

Bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro unesl první ženu v srpnu 2002, pak následovaly další dvě ženy. Odhalen byl až začátkem letošního května, kdy se jedné z unesených žen podařilo z Castrova domu utéci a zburcovat policii. [celá zpráva]

Castro se přiznáním viny k 937 bodům obžaloby vyhnul hrozícímu trestu smrti. Osvobozené ženy ale díky dohodě nebudou muset svědčit o letech strávených v Castrově zajetí.

Reklama

Související články

Castrova dcera: Mého otce by měli popravit

Podle dcery Ariela Castra, který deset let věznil a týral tři ženy v Celevelandu, je jen trest smrti adekvátní tomu co udělal. Arlene Castrová proto žádá pro...

Výběr článků

Načítám