Hlavní obsah

Trump nařídil přezkoumat zákon o odpovědnosti sociálních sítí

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek nařídil přezkoumat zákon, který chrání sociální sítě před převzetím zodpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci popsal, jak bere antimalarika.

Článek

Exekutivní příkaz podepsal v reakci na krok společnosti Twitter, která označila několik jeho zpráv za nepřesné.

Trump příkazem útočí na ustanovení zákona z roku 1996, které dává společnostem Facebook, Twitter, Youtube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy.

Americký prezident hrozil Twitteru vypnutím či regulací ihned poté, co síť u jeho výroků začala nabízet odkaz na fakta, která tyto výroky vyvrací. Šlo o prezidentovy názory na korespondenční hlasování. Trump například tvrdil, že takové volby jsou podvod.

Twitter začal komentovat Trumpovy příspěvky, šéf Bílého domu mu hrozí vypnutím

Amerika

Právě tím, že sítě příspěvky takto komentují by mohly zmíněnou právní ochranu pozbýt, protože by byly spíše vydavatelem než platformou.

Americký prezident přitom pro komunikaci využívá právě tuto síť namísto médií, o nichž často tvrdí, že lžou. Nyní řekl, že Twitter potlačují konzervativní názory. "Než dovolíme, aby se tak vůbec dělo, tak je budeme tvrdě regulovat, nebo je zavřeme," pohrozil sítím.

Podle názorů odborníků nemá pokus valnou šanci na úspěch. Trump by potřeboval podporu Kongresu, kde mají většinu demokraté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám