Hlavní obsah

Trumpův bezpečnostní poradce varoval Rusko kvůli Venezuele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy budou považovat jakýkoli krok k rozvinutí vojenských operací ve Venezuele za přímé ohrožení mezinárodního míru. V reakci na ruskou vojenskou přítomnost ve Venezuele to v pátek v prohlášení uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, napsala agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že hodlá o situaci jednat s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Důrazně varujeme (mezinárodní) hráče z vnějšku západní polokoule proti rozmísťování vojenských kapacit ve Venezuele nebo kdekoli na polokouli se záměrem zřídit zde či rozvinout vojenské operace," uvedl Bolton. "Takové provokativní akce budeme považovat za přímé ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti v regionu," dodal.

Dvě letadla se stovkou ruských vojáků přistála v Caracasu o uplynulém víkendu, podle ruských zdrojů s cílem chránit režim autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Není však jasné, co přesně mají v úmyslu. Američané soudí, že mezi vojáky byli i příslušníci speciálních jednotek a odborníci na kybernetickou bezpečnost.

Rusko tento týden Trumpův požadavek stáhnout se z Venezuely odmítlo a amerického prezidenta kritizovalo za to, že se vměšuje do bilaterálních vztahů dvou suverénních zemí.

Operace svoboda

Trump v pátek novinářům řekl, že si hodlá promluvit s lídry států, které podporují Madura. "Budu mluvit s mnoha lidmi - zřejmě s prezidentem Putinem, zřejmě s čínským prezidentem Si (Ťin-pchingem)," uvedl šéf Bílého domu.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové je ruská přítomnost ve Venezuele plně v souladu s venezuelskou ústavou. O tom však není přesvědčen venezuelský parlament, kde mají převahu odpůrci Madurova režimu. Opozičního lídra a šéfa parlamentu Juana Guaidóa od ledna uznává na šest desítek států včetně USA jako prozatímního prezidenta.

Guaidó ve středu vyhlásil takzvanou Operaci svoboda, jejímž cílem je Madurův pád a uspořádání svobodných voleb. Na následující dvě soboty svolal masové demonstrace po celé zemi a vyzval opět také státní úředníky a armádu, aby se postavili na stranu opozice. Primárně je snahou opozice dostat do země sužované ekonomickou krizí humanitární pomoc, kterou Maduro odmítá s tím, že jde o americkou intervenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám