Hlavní obsah

Stáhněte své vojáky z Venezuely, vyzvali Američané Rusko

Americký prezident Donald Trump ve středu vyzval Rusko, aby z Venezuely stáhlo své vojáky. V případě, že tak Moskva neučiní, nechává šéf americké administrativy „všechny možnosti otevřené”, informovala agentura Reuters. Ruští představitelé požadavek USA odmítli jako vměšování do vztahů dvou suverénních států.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump a manželka venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa Fabiana Rosales při setkání v Bílém domě

Článek

Dvě letadla se stovkou ruských vojáků přistála v Caracasu v sobotu, podle ruských zdrojů s cílem chránit režim autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Není však jasné, co přesně mají v úmyslu. Američané soudí, že mezi vojáky byli i příslušníci speciálních jednotek a odborníci na kybernetickou bezpečnost.

„Rusko musí pryč,” řekl Trump novinářům v Oválné pracovně Bílého domu, kde se spolu s viceprezidentem Mikem Pencem setkal s Fabianou Rosalesovou, manželkou lídra venezuelské opozice Juana Guaidóa.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Juan Guaidó

Po dotazu, jak svého cíle hodlá dosáhnout, Trump uvedl: „Uvidíme. Všechny možnosti jsou otevřené.” Podobně se Trump vyjádřil letos už vícekrát, když k řešení venezuelské ústavní krize uvedl, že „všechny možnosti jsou na stole”. Mnozí z toho vyvozují možnost vojenské intervence USA, kterou ale řada expertů na Latinskou Ameriku považuje za špatné řešení.

Trump a Pence chtěli schůzkou s 26letou Rosalesovou vyjádřit podporu jejímu manželovi, který se v lednu jako šéf parlamentu s odvoláním na venezuelskou ústavu prohlásil dočasným prezidentem země. Učinil tak poté, co zákonodárný sbor prohlásil za nelegitimní nový Madurův prezidentský mandát kvůli nesvobodným volbám.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence a manželka venezuelského opozočního lídra Juana Guaidóa Fabiana Rosales při setkání ve Washingtonu

„Spojené státy považují přílet ruských vojenských letadel o tomto víkendu za nevítanou provokaci,” řekl Pence reportérům. „Vyzýváme dnes Rusko, aby zastavilo veškerou podporu Madurovu režimu a postavilo se za Juana Guaidóa a státy na celé této polokouli i po celém světě, dokud nebude obnovena svoboda,” dodal.

Rusko označilo požadavek za nepřijatelný. „Nyní se Trump vměšuje do bilaterálních vztahů dvou suverénních zemí,” citovala agentura Interfax šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové je ruská přítomnost ve Venezuele „plně v souladu” s venezuelskou ústavou.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

O tom však není přesvědčen venezuelský parlament, kde mají převahu odpůrci Madurova režimu. Podle agentury TASS vyzval opoziční poslanec Sirit Eliezer v úterý Guaidóa, aby jako prozatímní hlava státu oficiálně požádal o odchod ruských vojáků, neboť pobyt cizích vojsk na venezuelském území může schválit pouze parlament. Moskva tvrdí, že její vojenskou přítomnost umožňuje smlouva o vojenské spolupráci z roku 2001, která ve Venezuele prošla veškerou potřebnou ratifikační procedurou.

Guaidó ve středu uvedl, že opozice v sobotu zorganizuje masové demonstrace po celé zemi, na nichž bude požadovat Madurovo odstoupení. „Režim je krátce před zhroucením,” řekl a vyzval armádu, aby se k opozici připojila. „Nechceme žádné povstání, chceme svobodné volby.”

Reklama

Výběr článků

Načítám