Hlavní obsah

Trumpe, selhal jsi při ochraně národa, napsal atentátník před útokem bombou ze sirek

– New York • Aktualizováno

Akayeda Ullaha, který se v pondělí ráno pokusil odpálit nálož na autobusové stanici Port Authority na Manhattanu v New Yorku, v úterý obvinily policie a prokuratura z terorismu. Sedmadvacetiletý Ullah před nepovedeným útokem primitivní náloží napsal na Facebooku, že Trump selhal při ochraně USA.

Foto: Reuters

Obviněný Akayed Ullah

Článek

Newyorská policie v úterý na Twitteru oznámila, že Ullah byl obviněn z nezákonného držení zbraně, z teroristické hrozby a podpory terorismu.

Soud na základě obvinění federální prokuratury „z použití zbraně hromadného ničení v systému metra při sebevražedném útoku” nařídil zadržovat ho ve vazbě.

Obviněn byl Ullah v nepřítomnosti, protože leží s vážnými zraněními v nemocnici.  Při jeho neúspěšném atentátu přišli k úrazu také další čtyři lidi, jejich zranění jsou však jen lehká.

Podle zdrojů z prokuratury Ullah napsal ráno před útokem na svém facebookovém profilu: „Trumpe, selhal jsi při ochraně svého národa.”

Podle svých slov spáchal atentát „pro Islámský stát”. Obviněný řekl policii, že se nechal inspirovat vánočními teroristickými útoky v Evropě a že se pro autobusový terminál Port Authority rozhodl poté, co viděl mnoho plakátů na zdech metra informujících o slavnostech, které se měly u nádraží konat.

Primitivní nálož v trubce, kterou měl připevněnou suchým zipem, odpálil v tunelu mezi autobusovým nádražím a stanicemi metra. Podle svých slov byl připraven zemřít.

Vypověděl také, že se rozhodl zaútočit kvůli americkým náletům na Islámský stát v Sýrii i jinde, jak uvedl už v pondělí list The New York Times. Dalším důvodem byly podle CNN izraelské akce proti pásmu Gazy. [celá zpráva]

Návod na sestavení bomby našel muž na internetu. Všechen potřebný materiál si koupil — s výjimkou trubky, kterou vzal na stavbě, kde pracoval jako elektrikář. Výbušné zařízení pak sestrojil v bytě v newyorské čtvrti Brooklyn.

Šéf newyorské policie James O'Neill řekl, že trubku útočník naplnil hlavičkami zápalek, k jejichž zažehnutí použil osvětlení z vánočního stromku napájené baterií. Po zapnutí světla se obsah trubky vznítil a vedl k tlumené explozi. Výbuch ale nebyl silný, takže se trubka neroztrhla. 

Policie je přesvědčena, že Ullah neměl komplice a jednal sám o své vůli. Zástupce komisaře newyorské policie pro zpravodajství a boj s terorismem John Miller řekl stanici CBS, že muž „nestrádal finančně“ a nebyl v hledáčku policie nebo FBI.

„Je to něco charakteristického, co vidíme po celém světě, kdy se někdo zničehonic jednoho dne náhle objeví,“ poznamenal Miller.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu Video: AP

Ullah žil v Chittagongu v Bangladéši, do USA emigroval v roce 2011. Získal vízum, protože měl ve Spojených státech příbuzné. Americký prezident Donald Trump kvůli tomu chce změnit způsob získávání víz pro cizince.

Tři roky měl licenci na řízení taxíku, ale pracoval spolu s bratrem jako elektrikář.

Ani v Bangladéši, který navštívil v září a pobyl tam šest týdnů, nebyl Ullah stíhán a neměl tam ani záznam v trestním rejstříku. Jeho žena, s níž má roční dítě, s ním v USA nežila.

Vyšetřovatelé se nyní zaměřují na to, kdy a jak se radikalizoval, vyslýchají proto jeho příbuzné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám