Hlavní obsah

Trump zaútočil na rozhlasovou stanici Hlas Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump ve své válce proti médiím útočil již na mnohé televize či deníky, jeho poslední terč je ale velmi překvapivý, napsala agentura AP. Trump se totiž opřel do rozhlasové stanice Hlas Ameriky (Voice of America, VOA), jedné z nejvýznamnějších stanic v USA, která šíří svůj program do celého světa a začala vysílat po vstupu USA do 2. světové války.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump a jeho stoupenci stanici obvinili z "ostudného" zpravodajství a nyní se snaží prosadit, aby v čele vládní agentury, která na VOA dohlíží, stál jejich člověk. Bitva, která bude mít významný dopad na budoucnost stanice, se bude odehrávat v Kongresu.

Navzdory výhradám demokratů plánuje senátní výbor pro zahraniční vztahy ve čtvrtek hlasovat o šéfovi vládní agentury, která spravuje jak VOA, tak i například Rádio Svobodna Evropa/Rádio Svoboda či Rádio Martí, které vysílá na Kubě.

Trump zahájil útok na Obamu jako na největšího politického zločince

Amerika

Očekává se, že republikány kontrolovaný výbor podpoří do funkce právě Trumpova kandidáta. Tím je konzervativní filmař Michael Pack. A jak poznamenala agentura AP, demokrati se obávají, že s jeho šéfováním se vládní agentura změní v nástroj Trumpovy propagandy, který stojí daňové poplatníky přes 200 milionů dolarů (pět miliard Kč) ročně.

Označení médií jako "nepřátel lidu" se stalo častou součástí Trumpova slovníku. Prezident na "falešná média" opakovaně útočí a obviňuje je, že podrývají jeho autoritu, straní opozici a zpochybňují jeho volební vítězství.

Reklama

Výběr článků

Načítám