Hlavní obsah

Trump u ručitelů se žádostí o miliardy nepochodil. Hrozí mu zabavení majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha Donalda Trumpa sehnat ručitele, který by mu poskytl dluhopisy na pokrytí pokuty ve výši 454 milionů dolarů (přibližně deset miliard korun), jež mu udělil newyorský soud, se nesešla s úspěchem. Odmítlo jej hned 30 ručitelských společností. Trump má na zaplacení pokuty čas do neděle, jinak mu hrozí zabavení části majetku.

Foto: Reuters

Donald Trump

Článek

Bývalý prezident USA chtěl podle agentury Reuters dluhopisy oddálit platbu, než se projedná jeho odvolání proti rozhodnutí soudce Arthura Engorona z 16. února. Ten mu pokutu uložil za nadhodnocování majetku za účelem ošidit poskytovatele půjček a pojišťovatele. V případu byly odsouzeny také dvě z Trumpových dětí a několik představitelů Trump Organization. Ti musí dohromady zaplatit 10 milionů dolarů (232 milionů korun).

Trumpovi právníci uvedli, že bývalý prezident a ostatní odsouzení skrz prostředníky kontaktovali bez úspěchu třicet ručitelských společností. Důvodem je pravděpodobně to, že kdyby Trump prohrál i své odvolání a ukázalo se, že není schopen pokutu zaplatit, musel by to za něj udělat ručitel.

Případ před soud v roce 2022 přivedla generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová. Jde jen o jeden z problémů se zákonem, kterým republikánský kandidát na prezidenta čelí. Sedmasedmdesátiletý Trump jakékoliv pochybení odmítá. Přesto musí do neděle pokutu zaplatit, nebo poskytnout dluhopisy, jinak mu hrozí zabavení majetku státem.

Trumpovi se během proslovu rozbilo čtecí zařízení. Davu vyprávěl o krvavé lázni

Volby USA

Trumpův právní tým v pondělí zažádal odvolací soud, aby vynucení rozsudku pozdržel, protože je prý výše udělené pokuty přehnaná. Místo toho právníci chtějí, aby Trump před projednáním odvolání mohl provizorně poskytnout dluhopis v hodnotě 100 milionů dolarů. Kdy v této záležitosti odvolací soud rozhodne, je ale nejasné.

Gary Giulietti, představitel společnosti Lockton Companies, kterou si Trump za účelem sehnání ručitele najal, v žádosti odvolacímu soudu uvedl, že sehnat dlužní úpis na celkovou částku pokuty je za současných okolností nemožné. Mnoho ručitelů totiž nevydává dluhopisy na víc než 100 milionů a jako záruku přijímají jen hotovost nebo cenné papíry, nikoliv nemovitosti. „Vynucování nemožných dlužních požadavků jako podmínka odvolání by obžalovaným způsobilo zjevnou nenapravitelnou újmu,“ stojí v žádosti.

Trump se dopustil podvodu nadsazováním hodnoty svého majetku, včetně sídla Mar-a-Lago na Floridě, luxusního bytu v Trump Tower na Mahattanu, několika kancelářských budov a golfových hřišť. Soudce Engoron jej shledal vinným ještě před začátkem soudního procesu, který se pak už převážně zabýval jen určením výše trestu.

Trump už tento měsíc vydal dluhopis v hodnotě 91,6 milionu dolarů, aby pokryl 83,3 milionu dolarů, které mu soud nařídil za pomluvu vyplatit novinářce E. Jean Carrollové. Konkrétně se provinil tím, že ji prohlásil za lhářku, když v článku pro magazín New York uvedla, že ji v polovině devadesátých let znásilnil.

I v případě soudu za pomluvu Trump vinu odmítl. Tak tomu je i ve čtyřech trestních řízeních spjatých s jeho pokusem zvrátit prohru s Joem Bidenem v prezidentských volbách před čtyřmi lety, se zacházením s vládními dokumenty po opuštění úřadu prezidenta a s platbami za mlčení, které před svou výhrou ve volbách 2016 poslal pornoherečce Stormy Daniels, se kterou měl v minulosti poměr.

Biden těsně vede nad Trumpem

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám