Hlavní obsah

Trump si rasistickými tweety polepšil

Podpora amerického prezidenta Donalda Trumpa v Republikánské straně mírně vzrostla poté, co zaútočil výroky s rasistickým podtextem na čtyři kongresmanky. Bleskový průzkum agentury Reuters a společnosti Ipsos v pondělí a úterý ukázal, že šéfovi Bílého domu přibylo mezi republikány pět procentních bodů.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Nyní za ním stojí 72 procent voličů pravice. U demokratů naopak Trump přišel o dvě procenta podpory. Analytik David Axelrod očekává, že do voleb v roce 2020 bude Trump v této rétorice pokračovat, protože je přesvědčen, že mu to přinese výhody.

Prezident o víkendu dopo­ručil kritičkám své politiky z řad demokratických poslankyň, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí.

Jeho útoky mířily na čer­nošku Ayannu Pressleyovou, Alexandriu Ocasiovou-Cortezovou s portorickými kořeny, Ilhanu Omarovou, která je původem ze Somálska, a Rashidu Tlaibovou, jež má rodinu v Palestině. Tři z nich se narodily v USA.

Buď podpora, či riskovat hněv 

Celkově ale skandál hodnocení prezidenta příliš neovlivnil. Nadále schvaluje jeho působení v úřadu 41 procent dotázaných Američanů, zatímco 55 procent Trumpa v Bílém domě odmítá. V roce 2017 po rasových nepokojích v Charlottes­ville naopak prezident na své nejasné výroky a lavírování doplatil okamžitým desetiprocentním propadem podpory.

Podle listu Politico mají nyní republikáni na výběr buď stát za Trumpem, nebo riskovat jeho hněv. Prezident už se prý nechal slyšet, že není spokojen s tím, že ho dost rozhodně nebrání. Mnozí z nich ale byli zvoleni díky hlasům lidí z rodin přistěhovalců a nehodlají o tyto hlasy přijít kvůli zapojení do debaty o rasismu.

Starosta žádal jeho návrat do pekla

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů v úterý schválila poměrem hlasů 240 ku 187 rezoluci odsuzující Trumpovy útoky. Drtivá většina republikánů byla proti. Rezoluce je především symbolická, žádné právní následky pro šéfa Bílého domu nemá.

Trump navzdory kritice na výrocích trvá, což potvrdily i jeho navazující pondělní a úterní vzkazy na Twitteru. „Nemám v těle ani špetku rasismu!“ napsal například. Zopakoval, že čtveřice kongresmanek nenávidí USA, což prý dokazuje seznam jejich výroků.

Filadelfský starosta Jim Kenney z Demokratické strany během debaty v Kongresu naopak prohlásil, že kdyby se měl Trump vrátit, odkud přišel, pak by to muselo být „do pekla“.

V proslovu na akci k imigraci se podle Fox News odchýlil od textu a prohlásil, že vše, co Trump, viceprezident Mike Pence a bývalý šéf imigračního a celního úřadu Thomas Homan dělají, „je nehumánní, neetické, neamerické a ne­slušné“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám