Hlavní obsah

Trump dál útočí na kongresmanky, ale sněmovna ho nebude odvolávat

Washington

Americký prezident Donald Trump pokračoval na předvolebním mítinku v Greenvillu v Severní Karolíně na čtveřici demokratických kongresmanek z řad menšin. Opět jim doporučil, aby opustily USA, když se jim nelíbí jeho politika. Americká Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají opoziční demokraté, přesto ve středu odmítla zahájit proces ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi, jak to kvůli útokům na demokratky žádal Al Green.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Donald Trump při mítinku v Greenville

Článek

Trump čtyři mladé demokratické kongresmanky obvinil z toho, že „nenávidí naši zemi”. Rovněž jim doporučil, aby ze Spojených států odešly, pokud se jim nezamlouvá jeho politika. Informovala o tom agentura AP.

Navzdory kritice demokratů, že výroky na adresu čtyř zákonodárkyň z řad menšin byly rasistické,  Trump na mítinku svému sporu s nimi věnoval plných 20 minut. Zopakoval, že mohou klidně odejít, pokud se jim nelíbí jeho politika ohledně migrace či podpory Izraele. „Mám návrh pro extrémisty zahlcené nenávistí, kteří se neustále snaží rozbořit naši zemi: ... Když se jim to nelíbí, ať odejdou. Ať odejdou,” řekl Trump.

Ve chvíli, kdy hovořil o Ilhaně Omarové, která se narodila v Somálsku a do USA emigrovala jako dítě, začal dav Trumpových podporovatelů skandovat: „Pošlete ji zpět”.

Tři ze čtyř kongresmanek, které Trump kritizuje a vyzývá k návratu do zemí původu, se narodily ve Spojených státech. Ayanna Pressleyová je černoška, Alexandria Ocasiová-Cortezová má portorické kořeny a Rashida Tlaibová, jejíž rodina pochází z Palestině. Jen Ilhana Omarová je původem ze Somálska. Všechny v pondělí Američanům vzkázaly, aby se nedali Trumpovými slovy zmýlit, protože jejich účelem je podle nich odvrátit pozornost od skutečných problémů.

Impeachment byl zamítnut

Americká Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají opoziční demokraté, Trumpovy rasistické výroky v úterý odsoudila, ale ve středu velkou většinou odmítla úterní návrh černošského demokratického kongresmana z Texasu Al Green zahájit impeachment. [celá zpráva]

Jeho iniciativu podpořilo jen 95 členů sněmovny, zatímco proti se jich vyslovilo 332. Návrh odmítli všichni republikáni i většina demokratů. Jednalo se sice už o třetí hlasování o možném Trumpově sesazení, ovšem první od chvíle, kdy demokraté letos získali ve Sněmovně reprezentantů většinu. Proti odvolání je i demokratická předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová, které se chce soustředit na volby. Krok odmítá jako předčasný.[celá zpráva]

Pravděpodobnost úspěchu pokusu o impeachment je nízká. V případě zahájení procesu žaloby na prezidenta Sněmovnou reprezentantů by měl totiž konečné slovo Senát, kde mají převahu Trumpovi republikáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám