Hlavní obsah

Trump sahá po Tea Party. Spravedlnost má vést neschválený soudce, CIA odpůrce dohody s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Příští prezident USA Donald Trump nabídl post ministra spravedlnosti alabamskému senátorovi Jeffu Sessionsovi. Sessions, který podle agentury Reuters nominaci přijal, patřil k jeho nejbližším spojencům, jedná se ale o kontroverzní postavu. Novým ředitelem CIA zase má být kritik dohody s Íránem, kongresman Mike Pompeo. Jak on, tak Sessions mají blízko k vnitrorepublikánskému hnutí Tea Party.

Foto: Mike Segar/File Photo, Reuters

Jeff Sessions

Článek

Sessions byl prvním senátorem, který Trumpa podpořil. Je tvůrcem jeho imigrační, protiteroristické a obchodní politiky. Spekulovalo se, že by mohl zaujmout ministerský post buď na spravedlnosti nebo na obraně.

Podle televize CBS ale není jisté, že ho Senát schválí. Sessions už totiž jednou u senátorů narazil, když byl v roce 1986 navržen na federálního soudce. Na jmenování však nedošlo, i když měli republikáni v Senátu většinu, a to kvůli Sessionsovým rasistickým komentářům z pozice žalobce.

Možný budoucí ministr spravedlnosti kromě jiného prohlásil, že činnost rasistů z Ku Klux Klanu je v pořádku, dokud členové nekouří marihuanu. Později uvedl, že žertoval a připustil, že to nebyl vhodný vtip. Kontroverzní výrok nicméně pronesl v době, kdy vyšetřoval vraždu černocha, kterého unesli, zbili a podřezali dva členové klanu.

Invaze do Iráku a na hranici zeď

Sessions se nicméně v roce 1994 stal ministrem spravedlnosti Alabamy a o dva roky později byl zvolen do Senátu, kde křeslo třikrát obhájil.

Sessions je zastánce tvrdého vyhošťování imigrantů a stavby zdi na hranicích s Mexikem. Podporoval invazi do Iráku a požadoval zákaz uzavírání homosexuálních manželství. Je proti potratům, odmítá pojištěnecký program Obamacare a za krize byl proti zachraňování bank, státnímu vykupování špatných úvěrů i proti pumpování peněz do ekonomiky. Stěžoval si, že za Baracka Obamy vzrostl počet zelených karet vydaných lidem z muslimských zemí.

Další člen Tea Party v čele CIA

Sessions není jediným, kdo podle médií v pátek přijal Trumpovu nabídku. Novým ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA) se podle deníku The Washington Post stane kongresman Mike Pompeo. I on se hlásí k Tea Party.

Foto: ČTK/AP

Mike Pompeo

Pompeo nedávno požádal o íránské vízum, chtěl se osobně ujistit o dodržování dohody. Teherán ale v červnu jeho žádost odmítl.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Nominaci na poradce pro otázky národní bezpečnosti přijal penzionovaný generál Michael Flynn. Některá média kritizují jeho vstřícnost vůči Moskvě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám