Hlavní obsah

Trump přiznal, že jeho syn chtěl od Rusů informace o Clintonové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump přiznal, že jeho syn Donald Trump jr. se v roce 2016 setkal s ruskou právničkou blízkou Kremlu Nataljí Veselnickou proto, aby „získal informace o protivníku“, tedy soupeřce v prezidentských volbách Hillary Clintonové. Současně prohlásil, že to bylo „naprosto legální“, uvedla ve svém pondělním vysílání televize Sky News.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Cílem schůzky bylo získat informace o soupeři, zcela legálně, jak je v politice běžnou praxí. Nikam to ale nevedlo,“ napsal šéf Bílého domu v neděli na Twitteru. Trump nadále trvá na tom, že o setkání na počátku června 2016 v Trump Tower v New Yorku tehdy nevěděl.

Téma schůzky je zásadní pro vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby, v nichž v roce 2016 Trump nad Clintonovou zvítězil.

O schůzce podával Trumpův tým rozporuplná prohlášení. Donald junior nejprve v prohlášení uvedl, že se schůzka týkala zrušeného programu adopcí ruských dětí americkými občany. „Nebylo to v té době tématem kampaně a nenásledovala žádná další schůzka,” uvedl prezidentův syn v prohlášení, které mu tehdy nadiktoval jeho otec.

Později syn přiznal, že doufal, že získá nějaké informace o soupeřce ve volbách Hillary Clintonové. Tvrdil, že z toho „nic nebylo“.

Setkání v newyorské Trump Tower se zúčastnil také prezidentův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort. Z ruské strany byl mimo jiné přítomen lobbista Rinat Achmetšin, bývalý armádní důstojník působící údajně kdysi v sovětské špionáži.

Možný ruský vliv na poslední americké prezidentské volby prověřuje tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Rusko opakovaně popřelo obvinění z vměšování do voleb v listopadu 2016 a Trump vyšetřování vedené Muellerem označuje za hon na čarodějnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám