Hlavní obsah

Trump před kamerami strhl roušku. A nebyl ve své kůži

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Když se americký prezident Donald Trump po třech dnech hospitalizace s nemocí covid-19 vracel do Bílého domu, nevynechal pózování před kamerami. Přes viditelnou snahu nevypadnout ani ve chvílích zdravotní indispozice z role silného lídra ale bylo v Trumpově tváři jasně patrné, že není ve své kůži. Nezabránilo mu to však, aby si sundal roušku a vstoupil do Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump po návratu do Bílého domu odložil rouškuVideo: AP

 
Článek

Na záběrech pořízených v pondělí večer po přistání helikoptéry Marine One u Bílého domu je vidět, jak Trump vystupuje rázným krokem z vrtulníku a stoupá po několika schodech k Bílému domu, načež se obrací směrem k objektivům a sundává roušku. Právě v těch několika vteřinách je v jeho výrazu a potlačovaných grimasách vidět, že se necítí dobře a zdá se, jako by lehce lapal po dechu.

Trump je zpátky v Bílém domě, stále je však nakažlivý

Koronavirus

Není se co divit. Čtyřiasedmdesátiletý Trump je vzhledem k věku a zdravotní anamnéze v rizikové skupině. Přestože mu je kromě jiného podáván experimentální lék remdesivir, shodují se lékaři, že po třech dnech hospitalizace nemůže mít nad koronavirem vyhráno. To ostatně přiznal i jeden z jeho ošetřujících lékařů. Navíc upozorňují, že může být stále infekční.

Pilně pracuje, napsala o Trumpovi Ivanka. A prezident podepisoval prázdný papír

Koktejl

Americký prezident nicméně občanům v později zveřejněné nahrávce vzkázal, že se vrátil tak rychle proto, že je třeba pokračovat v práci a nemít z koronaviru přehnané obavy. „Vracíme se k práci. Budeme v čele. Jako váš vůdce jsem to musel udělat. Věděl jsem, že podstupuji riziko, ale musel jsem to udělat,“ prohlásil.

Píchli mu to tam. Voliči s Trumpem neochvějně drží basu

Volby USA

Dostal remdesivir i kortikosteroid

Snaha o co nejrychlejší návrat k normálnímu programu je vzhledem k probíhající kampani před listopadovými prezidentskými volbami pochopitelná, podivnější je ale mlžení kolem toho, jak vážný ve skutečnosti Trumpův zdravotní stav je a hlavně byl.

Média informovala o potížích s klíčovými orgány a nejméně dvou případech poklesu saturace kyslíkem (dechové nedostatečnosti). Trump přesto spěchal s návratem, k němuž se rozhodl sám, byť mu ho lékařský tým posvětil.

Obavy v Trumpově okolí. Strachujeme se, že se jeho stav zhorší, říká poradce

Koronavirus

Prokázanou nákazu koronavirem u sebe a své manželky Melanie Trump oznámil   na Twitteru ve čtvrtek. O víkendu pak lékaři kvůli zhoršení jeho zdravotního stavu a vzhledem k vysokému věku nařídili hospitalizaci.

V nemocnici lékaři šéfovi Bílého domu nasadili experimentální lék remdesivir. Ještě během víkendu pak konstatovali, že se Trumpův stav zlepšil a zdá se stabilizovaný.

Podle zdrojů CNN Trump požadoval už v neděli, aby byl propuštěn z nemocnice, protože by to mohlo vytvářet dojem, že je slabý. V neděli přitom lékaři zjistili, že mu nasycení krve kyslíkem v pondělních dnech dvakrát pokleslo a dostal kromě remdesiviru také kortikosteroid dexametazon, který se dává jen vážně nemocným.

Facebook Trumpovi smazal nepravdivý příspěvek

Trump ve svých vyjádřením Američany opakovaně vyzývá, aby se hrozbou nákazy nenechali paralyzovat a zastrašit. Podle kritiků jsou ale jeho komentáře a vyjádření leckdy za hranou, protože epidemii zlehčují.

Společnost Facebook dokonce v úterý smazala jeden z Trumpových příspěvků s tím, že obsahuje nepravdivé informace. Trumpovo vyjádření nemoc z koronaviru prezentovalo jako menší hrozbu, než je běžná chřipka.

"Naučili jsme se s ní žít, stejně jako se učíme žít s covidem," vzkázal americký prezident, jenž se sám touto nemocí nakazil. Dodal, že covid-19 je "u většiny populací mnohem méně smrtící" než chřipka, ačkoli dosavadní poznatky nasvědčují opaku. Jen ve Spojených státech je s epidemií spojováno už kolem 210 tisíc úmrtí, zatímco tamní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že chřipka od roku 2010 v zemi způsobila mezi 12 tisíc a 61 tisíc úmrtími ročně.

Trump stejný příspěvek umístil i na Twitter. Tato sociální síť jej neodstranila, přidala k němu však upozornění, že porušil pravidla platformy o šíření "zavádějících a potenciálně nebezpečných informací souvisejících s covidem-19". "Twitter ovšem dospěl k závěru, že by mohlo být ve veřejném zájmu, aby tweet zůstal dostupný," vysvětluje společnost svůj postup.

Reklama

Výběr článků

Načítám