Hlavní obsah

Trump po letech přiznal kyberútok na Rusko

Spojené státy se o svých kyberútocích proti Rusku zpravidla příliš nešíří, nyní ale jeden přiznaly. Stal se v roce 2018 a mířil na tzv. trollí farmu, jak se přezdívá Agentuře pro výzkum internetu v Petrohradě. Tu Washington viní ze zasahování do amerických voleb.

Foto: Leah Millis, Reuters

Donald Trump

Článek

Republikánský prezident Donald Trump útok přiznal listu The Washington Post v dlouhém rozhovoru, který s ním vedl sloupkař Marc Thiessen, jenž dříve psal projevy Georgi Bushovi mladšímu a ministru obrany Donaldu Rumsfeldovi.

Thiessen se Trumpa během rozhovoru otázal, zda nařídil kybernetický útok. Prezident odpověděl: „Přesně tak.”

Trump řekl, že útok nařídil na rozdíl od svého demokratického předchůdce Baracka Obamy: „On věděl už před volbami, že se tam Rusko motá, nebo mu to řekli. A on neřekl nic. Důvodem bylo, že se do toho nechtěl plést, protože si myslel, že (Hillary Clintonová) vyhrává, neboť četl rádoby průzkumy.”

Prezident pak pokračoval v hodnocení voleb, kdy „mlčící většina dala najevo, že má ráda Trumpa”. Uvedl, že i když neví, zda k nějakému vměšování došlo, jednal na základě zpravodajských informací o ruském vměšování do amerických voleb a nařídil kybernetický útok. „Koukněte, zastavili jsme to,” dodal Trump k jejich výsledku.

Trumpova slova o Obamově údajné nečinnosti se ale nezakládají na pravdě. Předchozí prezident kvůli podezření na ruské vměšování v prosinci 2016 oznámil sankce proti Rusku a nechal vypovědět několik ruských diplomatů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám