Hlavní obsah

Trump označil náčelníka štábu Milleyho za idiota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump zaútočil v sobotu nejen na „křivácká média“, ale také na šéfa sboru náčelníků spojených štábů Marka Milleyho. V projevu ke skupině mladých konzervativců nazvané Turning Point USA, jej označil za idiota. Přitom Trump sám Milleyho do funkce jmenoval. Ten se ale nakonec proti němu postavil, když se mu snažil zablokovat možnost použít armádu k odvrácení porážky ve volbách. Ujišťoval Peking, že USA na Čínu neplánují útok.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump na archivním snímku

Článek

Na Milleyho Trump zaútočil v dlouhé části projevu věnované pádu afghánské vlády a postupu současného šéfa Bílého domu Joea Bidena při stahování z Afghánistánu. K tomu došlo proto, že právě Trump podepsal mírovou smlouvu s radikálním hnutím Tálibán, které nakonec zemi letos v srpnu ovládlo a zmocnilo se značné části výzbroje a výstroje dodané z USA.

„Nikdy nezapomenu, jak mi Milley říkal - pane, pane, je levnější tam to vybavení nechat než je odvážet zpátky,“ řekl Trump v projevu ve svém floridském sídle v Mar-a-Lago mladým příznivcům a dodal, že se ho pak zeptal: „Myslíte si, že by bylo levnější ho tem nechat, aby ho mohli mít, než natankovat půlku nádrže a letět s tím do Pákistánu, nebo zpátky do USA?“

„Ano, pane, myslíme si, že je to levnější,“ odpověděl mu prý Milley. „V tu chvíli jsem si uvědomil, že to byl zasraný idiot,“ řekl Trump o předsedovi sboru spojených štábů, kterého sám vybral a jemuž zároveň nově zaručil i neodvolatelnost.

Nejvyšší americký generál volal tajně za Trumpovými zády do Číny, aby odvrátil válku

Amerika

Trump má na Milleyho spadeno. Generál v knize Peril (Nebezpečí) napsal, že se obával, aby Trump nerozpoutal válku s Čínou jen proto, aby odvrátil svou porážku ve volbách. Milley proto v lednu nařídil vysoce postaveným armádním představitelům, aby bez jeho vědomí nepřijímali rozkazy od kohokoliv jiného. Rovněž dvakrát volal do Číny, aby ubezpečil svůj čínský protějšek, že USA nechystají útok na Čínu, jak se Peking obával.

Nejvyšší americký generál hájil před senátní komisí telefonáty do Číny

Amerika

Útok na média

Trump se také pustil do médií, s nimiž bojoval už za své vlády: „Nemáme žádný tisk. Tisk je tak zkorumpovaný, že nemáme žádný tisk. Jestliže je tu o nás dobrý příběh, dobrá story o jakémkoli republikánovi, konzervativci, udělají z ní špatnou story. A jestliže je to špatný příběh, udělají z něj nejhorší případ v historii.“

„Je to ta nejméně čestná skupina lidí,“ řekl Trump o novinářích.

Bývalý prezident se pak chvástal, že změnil americký pohled na tisk, kterému v roce 2015, kdy oznámil, že bude bojovat o Bílý dům, podle něj věřilo až 95 procent lidí. „Nyní mají menší důvěru než Kongres,“ prohlásil.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

I když důvěra v tisk poklesla, čísla uváděná exprezidentem podle listu The Guardian neodpovídají pravdě. V roce 2015 v průzkumu Gallupova ústavu věřilo nebo víceméně věřilo médiím 40 procent respondentů. V roce 2020 kleslo číslo na 21 procent, přičemž Kongresu však věřilo jen 12 procent oslovených.

Reklama

Výběr článků

Načítám