Hlavní obsah

Nejvyšší americký generál hájil před senátní komisí telefonáty do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velkému množství otázek republikánů čelil v úterý před senátním výborem pro ozbrojené složky nejvýše postavený americký generál, šéf amerického sboru náčelníků spojených štábů Mark Milley. Listy The Guardian a The Washington Post jako důvod uvedly dva telefonáty v době končící vlády prezidenta Donalda Trumpa do Pekingu, aby ujistil svůj protějšek ve funkci, generála Li Cuo-Čchenga, že USA Čínu nenapadnou.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Generál Mark Milley vypovídá před Senátem

Článek

Podle knihy Peril (Nebezpečí) od Boba Woodwarda a Roberta Costy zavolal Milley čínskému generálovi Li Cuo-čchengovi nejprve loni 30. října, tedy čtyři dny před americkými prezidentskými volbami.

A podruhé letos 8. ledna, tedy dva dny poté, co Trumpovi příznivci obsadili budovu amerického Kongresu.

V obou případech Milley generála Li ujišťoval, že USA Čínu nenapadnou, a dokonce mu slíbil, že pokud by se na tom něco změnilo, bude Peking informovat.

Nejvyšší americký generál volal tajně za Trumpovými zády do Číny, aby odvrátil válku

Amerika

Někteří republikáni kvůli tomu požadovali jeho rezignaci.

„Má loajalita k této zemi, k jejím lidem a ústavě se nezměnila a nikdy nezmění. Tak dlouho, jak budu dýchat, bude moje loajalita absolutní,” reagoval Milley v Senátu na vyjádření o možné zradě.

Odvolat Milleyho nelze, protože Donald Trump, za něhož se stal předsedou sboru náčelníků štábů, současně schválil zákon, že předseda zůstane ve funkci vždy čtyři roky.

Snaha snížit napětí

Milley zopakoval, že svému čínskému protějšku volal, protože měl od tajných služeb informaci, že se Čína obává, že ji USA napadnou, aby si tak Donald Trump udržel post prezidenta.

Uvedl, že Číňanům řekl, aby zůstali v klidu a snižovali napětí. „My vás nenapadneme.“

Milley se podle knihy snažil zabránit také tomu, aby mohl Trump snadno použít jaderné zbraně.

Tajné telefonáty nejvyššího amerického generála do Číny kvůli odvrácení války byly v pořádku, míní Pentagon i Biden

Amerika

„Přísahal jsem, že budu podporovat ústavu Spojených států. Proti všem nepřátelům; zahraničním i domácím. Nikdy se neotočím k této přísaze zády.”

Odmítl však, že by se armáda vměšovala do domácí politiky. „Pevně věřím, že civilní kontrola nad armádou je základním principem důležitým pro zdraví této republiky a jsem oddán zajišťovat, že armáda bude stát mimo domácí politiku.“

Před senát byl Milley předvolán spolu s ministrem obrany Lloydem Austinem kvůli vyhodnocení stažení vojsk z Afghánistánu a plánům na pokračování boje s terorismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám