Hlavní obsah

Nejvyšší americký generál volal tajně za Trumpovými zády do Číny, aby odvrátil válku

Washington

Šéf sboru náčelníků spojených štábů Mark Milley dvakrát tajně volal svému čínskému protějšku kvůli obavám, že tehdejší prezident Spojených států Donald Trump by mohl kvůli hrozící porážce ve volbách rozpoutat válku s Čínou. Uvádí se to v knize Peril (Nebezpečí), kterou napsal novinář Bob Woodward, který odhalil aféru Watergate, a reportér listu The Washington Post Robert Costa.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Generál Mark Milley

Článek

Předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley zavolal čínskému generálovi Li Cuo-čchengovi nejprve 30. října 2020, tedy čtyři dny před americkými prezidentskými volbami, a podruhé 8. ledna, tedy dva dny poté, co Trumpovi příznivci obsadili budovu amerického Kongresu.

„Generále Li, chci vás ujistit, že americká vláda je stabilní a vše bude v pořádku,” řekl Milley v prvním telefonickém rozhovoru. Volal mu, protože zpravodajské služby naznačovaly, že kvůli vojenskému cvičení v Jihočínském moři a kvůli Trumpovým nepřátelským výrokům vůči Pekingu je Čína přesvědčena, že USA chystají útok.

Generále Li, vy a já se známe pět let. Kdybychom na vás zaútočili, včas vám zavolám
Šéf sboru náčelníků spojených štábů Mark Milley podle knihy Nebezpečí

„Nezaútočíme na vás ani proti vám neprovedeme žádné bojové operace,” ujistil ho tehdy Milley.

Zašel však ještě dál, když čínskému generálovi slíbil, že pokud by se USA chystaly zaútočit, tak ho předem varuje. „Generále Li, vy a já se známe pět let. Kdybychom na vás zaútočili, včas vám zavolám. Nebude to překvapení,” prohlásil podle knihy Milley.

Zamezil použití jaderné zbraně

Poté, co Donald Trump prezidentské volby prohrál, podnikl Milley v lednu sérii kroků, které měly zabránit případnému rozkazu odcházejícího prezidenta k odpálení jaderných zbraní.

Trumpův pomocník byl zatčen a obviněn, že působil jako agent cizího státu

Amerika

Vysoce postaveným armádním představitelům nařídil, aby bez jeho vědomí nepřijímali rozkazy od někoho jiného. „Nikdy nevíte, co je prezidentův spouštěcí bod,” řekl generál podřízeným.

Postupoval tedy stejně jako v srpnu 1974 americký ministr obrany James Schlesinger, který v době aféry Watergate řekl generálnímu štábu, aby případný rozkaz o útoku od Richarda Nixona u něj ověřil.

Druhý telefonát nevyvrátil čínské obavy

Podruhé volal Milley Limu 8. ledna, tehdy se mu ho však dařilo přesvědčit hůře, že USA nezaútočí. „Jsme na sto procent stabilní. Vše je v pořádku, jen demokracie může být někdy odfláknutá,” řekl.

Podle autorů generál věděl, proč s ním Li nesouhlasí. Souhlasil totiž s předsedkyní Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou, že Trumpovi ochably mentální schopnosti. Milleymu dala v telefonátu najevo své obavy zcela otevřeně. „Snažím se vám říct, že když ho nedokázali odradit od útoku na Kapitol, kdo ví, co udělá příště. A je ve vedení Bílého domu někdo, kdo dělá něco jiného, než že mu leze do jeho tlustého zadku? Vy víte, že je šílený,” řekla mu Pelosiová. Milley jí podle knihy odpověděl, že s ní ve všem souhlasí.

Biden jednal se Si Ťin-pchingem, aby soupeření USA a Číny nesklouzlo v konflikt

Svět

Obavy z pravicového puče v USA však měly i další silové složky. Ředitelka CIA Gina Haspelová Milleymu řekla: „Jsme na cestě k ultrapravicovému puči.“

Milley je podle republikánů zrádce

Trump podle agentury Reuters obvinění zpochybnil a označil je za „vykonstruované”. Milleyho jednání pak označil za „zradu“, za kterou by měl být souzen.

„Já jsem nikdy nepřemýšlel o útoku na Čínu,“ řekl Trump konzervativní televizní síti Newsmax.

Nejvýše postavený republikán v senátním výboru pro tajné služby Marco Rubio napsal americkému prezidentovi Joeu Bidenovi dopis, v němž naléhá na Milleyho okamžité odvolání. Měl oslabit štáb a „uvažoval o zrádném předání tajných informací Komunistické straně Číny před případným ozbrojeným konfliktem“.

Milleyho přitom jmenoval do čela štábu v roce 2018 právě Trump. Začal ho kritizovat poté, co prohrál volební souboj s Bidenem.

Generálova kancelář a zástupkyně mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová žádost o komentář odmítly.

Reklama

Výběr článků

Načítám