Hlavní obsah

Trump otočil. Podepsal dekret, který zamezí odebírání dětí zadrženým imigrantům

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal dekret, který zabrání odebírání dětí zadrženým ilegálním imigrantům. Tato praxe vyvolala velkou kritiku v celém světě, odsoudil to papež i britská premiérka a nesouhlasila s tím ani část republikánů. Vadilo to i jeho manželce. I když Trump postup hájil, ve středu otočil.

Foto: ČTK/AP

Prezident Donald Trump po společném setkání se zástupci republikánů v Kongresu k imigrační politice země (zleva senátor Jim Inhofe, Trump a zástupce Sněmovny reprezentantů Sally Thornberry)

Článek

„Doufáme, že udržíme rodiny pohromadě,“ uvedl Trump v Bílém domě, když avizoval, že podnikne kroky, které zabrání odebírání dětí ilegálním imigrantům.

„Velmi důležité. Podepíšeme dekret. Budeme dál počítat s Kongresem, ale za chvíli podepíšeme dekret. Udržíme rodiny pohromadě, ale pořád budeme uplatňovat tvrdý postup, nebo bude naše země zaplavená lidmi, zločinci, všemi věcmi, o které nestojíme a které nechceme,“ dodal prezident.

Dekret podepsal ještě před svým odletem do Minnesoty, kde pořádá setkání se svými příznivci. Odjezd z Bílého domu byl v Trumpově programu ohlášen na 14:35 místního času (20:35 SELČ).

Trump během prohlášení několikrát zdůraznil, že tvrdý postoj vůči ilegálním imigrantům nemění: „Myslím, že musíte pochopit, že udržíme rodiny pohromadě, ale současně budeme chránit hranice.“

Trump při avízu současně varoval, že pokud se imigrační politika nezmění, zaplaví hranici milióny lidí. „Když budeš slabý, skutečně hrozně slabý, zemi zaplaví milióny lidí. A když jsi silný, pak nemáš srdce. Těžké dilema,“ dodal americký prezident, z jehož slov bylo patrné, pod jak velkým tlakem se ocitl a jak nerad ustupoval. [celá zpráva]

Trump pak podle listu The Guardian řekl, že sama imigrace mu nevadí. „Upřímně, potřebujeme lidi, co přicházejí do naší země.“ Chce ale skvělé lidi, a proto by rád uplatnil australský systém imigrace podle zásluh, jaký se uplatňuje i v Kanadě.

Základním principem je, že ti, kdo žádají o vstup do země, by měli být schopni se finančně zabezpečit. Mluvil o tom už v úterý s kongresmany, kdy si stěžoval, že stávající systém je moc nákladný a zemi stojí miliardy dolarů ročně. [celá zpráva]

Americký prezident do poslední chvíle odebírání dětí hájil. Ještě v úterý říkal: „Když stíháte rodiče za to, že přišli nelegálně, musíte jim odebrat děti.“ To už se objevila nahrávka plačících dětí, které jsou drženy v klecích a která vyvolala vlnu nevole.

Trump dekrety používal hned po svém zvolení, nejznámější je ten, jímž chtěl zabránit vstupu lidí z několika muslimských zemí do USA. Dekret ale zablokoval soud a i okolo dalšího upraveného a jemnějšího bylo několik soudů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám