Hlavní obsah

Trump opět pro smích. Mapu trasy hurikánu upravil fixou, aby odpovídala jeho mylnému výroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

K americkým politickým skandálům se ve středu týden přidal jeden z nejbizarnějších, který se týká trasy hurikánu Dorian. Americký prezident uvedl, že zasáhne i Alabamu, což však nebyla pravda. Donald Trump však svou chybu nepřiznal, to nedělává, a vytasil se s mapou, kde byla černou fixou dodatečně protažena trasa hurikánu z Floridy až do Alabamy.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump ukazuje mapu s předpokládanou cestou hurikánu Dorian. Na snímku je viditelný oblouk černou fixou, který někdo přimaloval.

Článek

Když o víkendu hurikán Dorian zpustošil Bahamy, kde si jeho řádění vyžádalo 20 mrtvých, prezident v jednom varovném vyjádření na Twitteru uvedl, že by mohla být zasažen i americký stát Alabama.

O dvacet minut později pobočka Národní meteorologické služby v alabamském Birminghamu, Trumpovo tvrzení korigovala. „Alabama nebude nijak zasažena Dorianem. Opakujeme, hurikán Dorian nebude mít žádný dopad na Alabamu. Útvar zůstane daleko na východě,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Tím však celá kauza neskončila. Když ve středu Trump v Oválné pracovně Bílého domu informoval o hurikánu, místo omluvy za šíření nepravdivých informací ukázal mapu, kde byla trasa Doriana dodatečně černou fixou prodloužena až do Alabamy, zřejmě proto, aby potvrdila tvrzení, že i tento stát by mohl čelit bouři.

Upravená mapa ale vyvolala bouřlivou reakci na sociálních sítích, kde lidé spekulovali, zda mapu upravila sama hlavu státu nebo nějaká podržtaška. The Guardian navíc připomněl, že upravovat oficiální předpověď je podle amerických zákonů ilegální.

Neupravená mapa, kterou zveřejnila NOAA.

Ztrapnil se dvakrát

Když se Trumpa zeptali na upravenou mapu, podle listu The Washington Post odpověděl, že na brífinku mu sdělili, že je „95procentní pravděpodobnost“, že by Alabama mohla být zasažena. Na dotaz, zda se do mapy dodatečně kreslilo, odpověděl: „Já nevím, já nevím.“

Sveřepě ale tvrdil, že na „původní mapě“ bylo jasně vidět, že Dorian zasáhne přímo Floridu a mohl by mít dopad i na mnoho dalších států. „Ale to byla původní mapa,“ hájil se, a dokonce posměšně požadoval od médií omluvu.

Tím se ale ztrapnil podruhé, protože mapa, kterou přiložil k tweetu, nezobrazovala trasu hurikánu, nýbrž izobary a teploty v různých vzdálenostech od oka hurikánu, proto na ní byly i linie vedoucí až do Alabamy a dalších států, jako je Georgia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám