Hlavní obsah

Trump není dementní, prokázalo vyšetření. Rozezná například lva od nosorožce

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump dokáže odlišit lva od nosorožce či velblouda, zvládne si zapamatovat i pět po sobě jdoucích slov a zopakovat je po pěti minutách ve správném pořadí. Prokázal to test kognitivních dovedností, který si šéf Bílého domu nechal minulý týden vypracovat nad rámec povinného zdravotního vyšetření, aby vyvrátil zvěsti, že trpí degenerativní duševní poruchou. Ve středu o tom informovala stanice NBC News.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Trump trval na tom, že se testu podrobí, a absolvoval ho bez mrknutí oka. Mnoho z vás vyzdvihlo skutečnost, že jsme provedli vyšetření kognitivních funkcí. Neměl jsem (ale) pocit, že by k tomu byl důvod. Mám takovou zkušenost, že je prezident velmi bystrý a hovoří se mnou velmi jasně,” prohlásil Trumpův ošetřující lékař Ronny Jackson před novináři.

Také fyzická kondice šéfa Bílého domu podle Jacksona odpovídá „stavu zdravého jednasedmdesátiletého Američana”.

Trump se při preventivní lékařské prohlídce podrobil Montrealskému kognitivnímu testu, jehož účelem je pomocí jednoduchých zkoušek rozpoznat poruchu paměti, pozornosti či rané stadium demence, Alzheimerovy choroby a dalších chorob. Chtěl tím vyvrátit spekulace o tom, že již není duševně způsobilý zastávat úřad prezidenta Spojených států.

Montrealský kognitivní test

Kromě rozpoznávání nákresu zvířat a zapamatování posloupnosti čísel Montrealský kognitivní test sestává i z několika dalších pro zdravého člověka jednoduchých úkolů.

Souvislost pomeranče s banánem

Lékař pacienta během třicetiminutového vyšetření například požádá, aby nakreslil krychli či hodinový ciferník a na něm určitý čas. Testuje se také schopnost abstrakce prostřednictvím popsání souvislosti slov (například pomeranče a banánu) nebo schopnost jednoduchých početních operací. Obecně však lze říci, že Montrealský kognitivní test slouží spíše jako doplňkové vyšetření v případě podezření na degenerativní duševní onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Trumpův ošetřující lékař Ronny Jackson

Donald Trump je první americký prezident v historii, který se vyšetření duševního zdraví podrobil. A podle svého lékaře uspěl skvěle. Získal plný počet bodů. „Kdyby měl nějaký druh mentální nebo kognitivní poruchy, ten test je dostatečně přesný, aby to rozpoznal. Nedosáhl by na 30 bodů ze 30, takže jsem si jistý, že v tuto chvíli o nic takového nejde,“ řekl Trumpův ošetřující lékař novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám