Hlavní obsah

Trump na odchodu rozdá stovku milostí

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovku milostí se v úterý chystá udělit americký prezident Donald Trump, jehož mandát vyprší už zítra. Končící šéf Bílého domu, jenž čelí ústavní žalobě kvůli „podněcování vzpoury“, však nehodlá udělit preventivní milost sobě samému ani členům své rodiny. S odvoláním na své zdroje o tom včera informovalo několik amerických médií.

Foto: Delcia Lopez, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Okolo končícího prezidenta dle listu The New York Times (NYT) v posledních měsících vyrostl „lukrativní trh“, na němž lidé s přístupem k Trumpovi inkasují desetitisíce dolarů za prosazování milostí či zkrácení trestů v konkrétních případech.

Všechno je transakce. Má rád milosti, protože jsou jednostranné
zdroj stanice CNN

Přístup k prezidentovi dle zdrojů deníku zařizuje mj. jeho bývalý právník John Dowd či někdejší federální prokurátor Brett Tolman i současný prezidentův právník Rudy Giuliani.

Například někdejší agent CIA John Kiriakou odsouzený za vyzrazení tajných informací vypověděl, že dostal nabídku milosti výměnou za dva miliony dolarů pro Giulianiho.

„Všechno je transakce. Má rád milosti, protože jsou jednostranné. Rád pomůže lidem, o nichž si myslí, že mu budou dlužit,“ komentoval počínání prezidenta zasvěcený zdroj stanice CNN.

Trump zrušil zákaz cestování z EU včetně ČR do USA, Biden by ho chtěl zachovat

Evropa

Ta dodala, že milost v úterý zřejmě dostane mimo jiné prominentní oční lékař Salomon Melgen z floridského Palm Beach, který si odpykává trest za více než desítku podvodů. Na seznamu jsou podle televize lidé odsouzení za ekonomickou trestnou činnost i známí rapeři.

Bílé límečky i rapeři

Republikánský senátor Lindsay Graham, který dlouho patřil ke spojencům odcházejícího prezidenta, varoval před udělením milostí radikálům, kteří

6. ledna vnikli do budovy Kongresu. „Myslím, že by to prezidenta Trumpa zničilo, a doufám, že to neudělá,“ řekl stanici Fox News.

Dlouhý seznam milostí probíral Trump s dcerou Ivankou, zetěm Jaredem Kushnerem a blízkými poradci většinu neděle, napsal list Washington Post.

Dodal, že účastníci schůzky prezidenta odrazovali od nápadu udělit milost sám sobě s tím, že by to mohlo implikovat vinu. Právní experti se přitom přou o to, zda ústava šéfovi Bílého domu takový krok vůbec umožňuje.

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Amerika

Pokud by Senát ústavní žalobu proti Trumpovi schválil, mohl by přijít o možnost znovu kandidovat na prezidenta. Po odchodu z Bílého domu též může být stíhán na federální i státní úrovni kvůli byznysovým aktivitám i krokům v úřadu.

Trump dosud udělil 94 milostí, dal je mimo jiné svým bývalým poradcům Rogeru Stoneovi, Paulovi Manafortovi a Michaelu Flynnovi či otci svého zetě Charlesi Kushnerovi.

Ačkoliv je podle webu Axios nynější aktivita lobbistů usilujících o udělení milostí pro své klienty nebývalá, ve Washingtonu jde na konci prezidentského období o známý jev.

Mnoho otazníků například vyvolal krok Billa Clintona, který v roce 2001 poslední den v prezidentské funkci udělil milost uprchlému finančníkovi Marku Richovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám